De werkbare digitale werkplek

Voor organisaties is de digitale werkplek essentieel. Mede dankzij de enorme ontwikkelingen op het gebied van werkplektechnologie zijn digitale werkplekken bij steeds meer organisaties de norm geworden. Daarmee speelt het gebruik van de werkplek een belangrijke rol bij het uitvoeren van werk.

ESL0081

Maar bij dat gebruik wringt toch de schoen vaak. De werkplek werkt volgens allerlei technische specificaties en gevraagde functionaliteiten. Alle mogelijke handige features worden aangeboden aan medewerkers. Alle lampjes branden, de toegang is geregeld en alle updates worden verzorgd. De zogeheten Moderne Werkplek is klaar voor gebruik.

Werkend of werkbaar?

Maar een digitale werkplek voert geen werk uit. Het zijn de medewerkers, de mensen in organisaties die het werk uitvoeren. Ik zie te vaak dat in het proces van het aanschaffen en inrichten van de werkplek, de medewerkers niet betrokken worden. De inrichting van de werkplek wordt uitgevoerd door de IT-afdeling en haar IT-partners.

Die moderne werkplek werkt trouwens wel echt. Hij doet het en is een super middel om mee aan de slag te gaan. Maar de medewerker moet in staat zijn om met die werkplek zijn werk uit te voeren. Hij moet enthousiast worden, zijn werk nog leuker gaan vinden en blij worden van de mogelijkheden tot samenwerken en communiceren met collega’s, klanten en leveranciers. De werkplek moet zichtbaar zijn werk eenvoudiger maken.

De 3 regels van adoptie

Hoe realiseer je dat jouw medewerkers blij en enthousiast worden van de werkplek die je ze biedt? Hoe maak je het gat tussen de technologie en de medewerker kleiner? Als adoptie partij hebben wij daar een aantal stelregels voor:

1. Zet de medewerker centraal

Het zinvolle gebruik van een werkplek begint bij de medewerker. Hoe is zijn werk georganiseerd? Met wie communiceert hij, met wie werkt hij samen, in welke intensiteit? Wat zijn de dagelijkse taken en zo verder. Inzicht hebben in wat de medewerker doet. Wij doen dit met het opzetten van persona’s.

ESL0032
Header cooperate

2. Maak de medewerker enthousiast

In veel gevallen zien we dat er wel trainingen over de werkplek worden gegeven, denk aan trainingen rondom Teams, Office365 tips en trucs, dat werk. Maar het gaat zelden over de toegevoegde waarde. Daar moet je mee starten. De inrichting van de digitale werkplek voor de medewerker. Help de medewerker zijn werk leuker te maken, gebruikmakend van de nieuwe mogelijkheden. Daarvoor gebruiken wij de ‘Champions’ methode, lees hier meer over wat dat inhoudt.

3. Maak het meetbaar

Iedere organisatie hoopt op zinvol gebruik van de werkplek. Bepaal met elkaar wat zinvol is, en maak dat meetbaar. Door dit te meten wordt duidelijk welke progressie wordt gemaakt op een zinvolle werkplek. En daarmee hoe content de medewerker is de werkplek. Hoe tevredener de medewerker is met de werkplek, hoe beter hij kan (samen)werken, hoe meer bijdrage aan de afdelings- en organisatiedoelstellingen. Dat geheel, gebruik van de werkplek, tevredenheid en de resultaten moeten worden bijgehouden. Dat geeft inzicht in zinvol gebruik.

U0 A1534

Dit zijn de 1e stappen in het creëren van de werkbare werkplek. Alleen de medewerker helpen met het uitvoeren van zijn werk via de digitale werkplek is geen eenmalige actie. Het is een continu proces. Technologie en functionaliteiten veranderen bijna wekelijks, organisaties en processen worden anders ingedeeld en ook medewerkers zijn niet statisch. Het proces van de werkplek adoptie moet je dan ook continu blijven uitvoeren, de afstemming tussen die drie, techniek, proces en mens.

Veel twijfel

Wij merken dat deze stappen succes brengen, maar krijgen hier altijd veel vragen over. Hoe groot is zo’n adoptie traject wel niet? Is mijn organisatie daar wel geschikt voor? Maar ook krijgen we vaak de opmerking dat het een kwestie van de medewerker betrekken. Door het stellen van een aantal vragen aan de medewerker en daar rekening mee houden.

Wij vinden dat binnen iedere organisatie de medewerker centraal moet staan. Zeker bij de uitvoering van zijn werk en de middelen die we beschikbaar stellen, zoals de werkplek. De blije medewerker draagt veel meer bij aan een organisatie. In onze ogen moet het realiseren van een werkbare werkplek juist geen grootschalig project zijn, maar het laagdrempelig inzetten van een continue beweging, en dat start met kleine, gerichte stappen.

Wil je weten hoe jij je medewerkers centraal kan stellen?

Neem contact op

Joost@2X
Ik word blij wanneer de gebruiker blij is. Daarom zorg ik voor een goede UX waarbij de medewerker centraal staat. Naast werken houd ik mij bezig met fotografie en het uitproberen van zo veel mogelijk verschillende restaurants.
Joost van den Berg
User experience designer
Rick 2x
Geen ellenlange strategiesessies, maar bewust stappen zetten en continu toetsen of je de juiste kant opgaat. Weten wat we voor wie oplossen en waar we op langere termijn heenwerken. Ik wil mensen efficiënter en productiever laten werken zodat zij meer tijd overhouden om te kunnen doen waar ze wél energie van krijgen!
Rick de Vries
Digital Employee Experience Consultant
Jennifer 2x
Als je het mij vraagt hoort technologie de gebruiker te ondersteunen en niet andersom. Daarom onderzoek ik graag waar medewerkers zelf nou behoefte aan hebben in hun digitale werk omgeving en gebruik technologie om mensen vervolgens echt verder te helpen. Naast problemen oplossen voor gebruikers is surfen echt mijn passie en ik duik dan ook graag aan het einde van een werkdag nog even de zee in.
Jennifer Bijkerk
Digital Employee Experience Consultant
Daan 2x
Technologie belooft dat het ontzettend veel kan, maar daarmee helpt het jou of jouw organisatie niet meteen vooruit. Ik wil jou helpen om niet alleen alles uit technologie te halen, maar te zorgen dat jij er blij van wordt als jij het te gebruikt. Op die manier gaan jij en jouw organisatie er echt op vooruit. Waar ik blij van word? Winnen op een spelletjesavond, sporten in het park en een nieuw record halen tijdens een rondje hardlopen.
Daan de Wolf
Digital Employee Experience Consultant
Kim@2X
Samen werken naar het beste resultaat, dat is wat ik belangrijk vind. Ik luister naar wat gebruikers nodig hebben en vertaal dit naar wat technisch mogelijk is. Buiten werktijd vind je me met een volleybal in de zaal of op het strand, of plan ik mijn zoveelste reis naar Afrika.
Kim Kaars
Digital Employee Experience Consultant
Arjan@2X
Voor onze klanten klinkende resultaten halen met Digital Workplace Design is wat mij zakelijk drijft. Privé geniet ik van een goed(e) kop koffie/glas wijn, mooie vakanties met het gezin, een potje voetballen en natuurlijk Rotterdam.
Arjan Nataraj
Managing partner
Pleun 2x
Vaak wordt een nieuwe werkomgeving met enige scepsis ontvangen: mijn uitdaging zit ‘m erin te zorgen dat deze werkplek écht gaat werken voor de medewerker. Mijn lange ervaring in ICT en werplekimplementaties, en een achtergrond in communicatie, verandermanagement en projectleiding zet ik in om de werkplek tot een succes te maken, en daarmee waarde toe te voegen voor de medewerker én de organisatie.
Pleun Luijkx
Digital Employee Experience Consultant
Noraly 2x
Digitale transformatie succesvol en ook nog eens leuk maken, daar word ik enthousiast van! Laten we samen kijken naar hoe we de werkplek inrichten zodat jij en je collega’s er echt blij van worden. Waar ik zelf blij van word is het in leven houden van mijn plantjes en urenlang bijpraten met vrienden op een terras.
Noraly Bovenmars
Digital Employee Experience Consultant
Segourney@2X
Nieuwsgierig? Ja zeker! Nieuwsgierig naar wat mensen motiveert om interacties aan te gaan. Maar vooral nieuwsgierig hoe wij met slimme technologieën deze interacties kunnen verbeteren en vergroten. Die nieuwsgierig zet ik ook in tijdens het reizen naar de leukste plekken in de wereld en het uitproberen van nieuwe gerechten.
Segourney Muntslag
Digital Employee Experience Consultant
Alissia 2x imageoptim
Ik ben blij wanneer de gebruiker blij is. Hierbij leg ik vooral de nadruk op het onderzoek doen naar de gebruiker en het probleem in kaart te brengen. Daarbij zorg ik ook voor een goede User experience binnen het ontwerp. Buiten werk neem ik graag een duik in het zwembad of geniet ik van een lekker wijntje op een terras.
Alissia Ahrens
User experience designer
Elisa 2x
Met mijn technische designachtergrond kijk ik zowel analytisch als mensgericht en creatief. Daarbij maak ik gebruik van visuals om complexe problemen en systemen weer te geven, design thinking en storytelling. Ik bloei op wanneer ik verantwoordelijkheid en vrijheid krijg om te experimenteren in projecten.
Elisa Engelsma
Digital Employee Experience Consultant
Tim 2x
Technologie is gaaf, maar nog mooier als het ook echt wat bijdraagt aan de mens en organisatie. Daarom werk ik met ons team en onze klanten aan de dienstverlening waarbij de mens en organisatie centraal staan in het uitnutten van technologie. Benieuwd geraakt? Ik drink graag een kop goede koffie met je om je meer te vertellen. Naast werk ga ik graag op reis met een camera in mijn hand of geniet ik van een festival.
Tim Swaag
Business development manager
Jeanpierre@2X
Organisaties helpen met digitale transformatie. Focus op concreet resultaat. Het maximale uit nieuwe technologie halen voor onze klanten. Ons team helpen groeien. Daar word ik blij van!
Jean Pierre Martens
Managing partner
Peter 2x
Makkelijk en efficiënt werken binnen het digitale landschap. Door middel van innovatief denkwerk en passende technieken maak ik dit graag mogelijk binnen jouw organisatie. Zo maak ik graag mensen blij! Ook privé doe ik dit graag, door middel van de juiste muziek of een goed gesprek.
Peter de Jong
Digital Employee Experience Consultant
Erik 2x
Ik ben weleens omschreven als; een analyticus met oog en hart voor de medemens, en ik blijf het een passende omschrijving vinden. Ik combineer een achtergrond in de psychologie met een affiniteit met IT om tot passende oplossingen te komen voor de klant. Wat heb je immers aan een mooi stuk gereedschap dat nooit uit de gereedschapskoffer wordt gehaald? Gebruik me vooral als sparringpartner voor strategie en innovatie vraagstukken. Mijn vrije tijd besteed ik met mijn gezin. Met twee kleine kinderen blijf je zo lekker bezig.
Erik Krois
Digital Employee Experience Consultant
Tessa@2X
Ik ben die duizendpoot op kantoor, een spin in het web. Ik word erg blij van veel verschillende zaken plannen en organiseren. Graag zorg ik dat alles op rolletjes loopt. Ook thuis organiseer ik graag borrels en etentjes voor vrienden.
Tessa van der Linden
HR manager
Sarah 2x
Een digitale werkplek die aansluit op en meebeweegt met jouw behoeften is iets waar ik me graag hard voor maak. Ik ben nieuwsgierig en ontrafel graag nieuwe contexten. Blije medewerkers, daar kan ik van genieten. Ook na werk omgeef ik me graag met mensen. Met familie en vrienden, bij voorkeur in combinatie met een lekkere pasta en een goed glas wijn.
Sarah Kraanen
Digital Employee Experience Consultant
Maaike 2x
Ik ben blij wanneer jij dat ook bent. Wanneer jij tevreden kijkt naar de kostenbesparing of stijging van je omzet doordat er slimmer samen gewerkt wordt. Wanneer je medewerker blij is omdat frustraties zijn weggehaald en hij op de juiste plek op het juiste moment over de juiste informatie en beste applicaties beschikt. Zullen we binnenkort eens een fijne kop koffie doen en praten over verandering die wordt gedragen door je medewerkers?
Maaike van der Noord
Digital Employee Experience Consultant
Omar 2x
Waar ik energie van krijg? De juiste strategie vinden voor een duurzame impact op de organisatie. En oplossingen maken die waarde toevoegen aan de werkzaamheden van de medewerker. Buiten mijn werk om word ik blij van een goed potje squash, een lekker gerecht bereiden en met pen en papier een creatieve ingeving uittekenen.
Omar van der Heijden
Digital Employee Experience Consultant
Daphneee 2x
Mensen helpen en geholpen laten voelen daar word ik blij van! Ik ben nieuwsgierig naar wat er speelt bij organisaties en denk graag mee over wat wij daarin kunnen betekenen. Buiten werktijd geniet ik van samen zijn met vrienden, sporten en koken.
Daphne Roorda
Accountmanager
Amy@2X
Het probleem van de klant in kaart brengen en deze met een gepassioneerd  en enthousiast team oplossen, dat maakt mijn werk als projectmanager heel leuk. Met een blije klant als eindresultaat, daar doe ik het voor! Naast mijn werk, word ik blij van hardlopen in het zonnetje en wijntjes drinken op het terras.
Amy van Wichen
Projectmanager
Kirsten@2X
Met elkaar mooie resultaten boeken is wat mij drijft! Voor mij is het belangrijk dat de eindgebruiker toegevoegde waarde ervaart. Daar zet ik dat stapje extra voor. Zelf geniet ik enorm van sporten en lekker eten met vrienden.
Kirsten Kikkert
Operations manager