Er is misschien geen andere sector waar de kloof tussen IT en medewerkers zo groot is als in de zorg. In onze vorige blog gingen we in op de verschillende perspectieven die IT-medewerkers en zorgmedewerkers hebben. Dat het lastig is om zorgmedewerkers enthousiast te krijgen voor digitaal werken, weten wij uit eigen ervaring. Wij hebben diverse zorginstellingen geholpen met de adoptie van digitaal werken. Bij al deze zorginstellingen zagen we hierna een enorme verbetering in het digitaal samenwerken, en bij de ondersteuning van de zorgdruk.
In onze tweede blog in de reeks over IT in de zorg, gaan we in op deze praktijkvoorbeelden. Wat wilden deze zorginstellingen bereiken? Welke overeenkomsten waren er en hoe is het gelukt om een digitale werkplek te ontwikkelen die voor iedereen werkt?
Snelheidsdrempels
De meeste zorginstellingen klopten bij ons aan omdat de IT-afdeling zag dat veel applicaties niet werden gebruikt. Vaak waren ze daarover gefrustreerd omdat ze wisten dat de applicaties en informatie het werk van hun zorgcollega’s zouden kunnen verbeteren. Het lukte echter niet hen daarvan te overtuigen. De communicatie en samenwerking ging meestal moeizaam, omdat ze niet dezelfde taal spreken. IT’ers denken in digitale applicaties, terwijl zorgmedewerkers bezig zijn met de dagelijkse werkzaamheden zoals het bieden van zorg. Dit maakte het lastig om zorgmedewerkers te enthousiasmeren om tijd vrij te maken, en zich te verdiepen in digitale applicaties – en de winst die ze eruit kunnen halen.
Het gevolg van deze miscommunicatie tussen IT en zorgmedewerkers is dat de zorginstelling niet kan versnellen op digitaal werkgebied, en niet de mogelijkheid krijgt om digitale applicaties in te zetten – om zo de werkdruk te verminderen. Dit uitte zich onder andere in issues als:
Verkeerde uitgangspunten
Deze issues zorgen ervoor dat zorg niet efficiënt uitgevoerd wordt. Om zorg ook in de toekomst voor iedereen te waarborgen, is het belangrijk dat IT en zorg gaan samenwerken en een manier vinden die bij beiden past. Zodat IT de zorg effectief kan blijven ondersteunen.
In onze vorige blog bespraken we al de verschillende perspectieven. Zorgmedewerkers willen zorgen, naast het bed staan. Tijd achter een beeldscherm is verloren tijd want deze gaat ten koste van de patiënt.
Aan de andere kant doet IT zijn best om de zorgmedewerkers zoveel mogelijk te ondersteunen en van de juiste informatie te voorzien. In de praktijk zagen we vaak een aanpak die niet aanslaat bij zorgpersoneel: applicaties werden op basis van gewenste functionaliteiten aangeschaft en uitgerold. Daarmee zouden de problemen opgelost moeten zijn. Hierdoor ontstond in veel gevallen frictie tussen het hoofdkantoor en de zorgmedewerkers. Over en weer was er weinig begrip.

Een aanpak die wel werkt
Hoewel elke zorginstelling waar we een adoptietraject hebben ingericht, een andere focus had, waren er een aantal oplossingen die overal werkten. De belangrijkste die overal gold, was: niet uitgaan van de techniek en middelen, maar inspelen op de onderwerpen die op dat moment relevant zijn voor de zorgmedewerkers.
Onder deze vlag hebben we verschillende zaken uitgevoerd:
Altijd blijven meten
Bij verschillende zorginstellingen hebben we met deze maatregelen een goede start gemaakt, maar daarmee is het niet klaar. Het is cruciaal om te blijven toetsen of je de zorgmedewerkers bereikt. Hebben ze voldoende kennis of is extra informatie nodig? En hoe bereik je ze het beste?
Daarnaast houden deze instellingen ook terugkomdagen waarop ze feedback verzamelen. Wat werkt wel? Wat werkt niet? En waar kan het nog handiger?
Als IT’er is het nuttig om een dag mee te lopen met een zorgmedewerker. Waar lopen ze tegenaan? Waar zie je verbeterpunten? Ga daarbij uit van hun taken en probeer niet gelijk in oplossingen en functionaliteiten te denken. Als de IT-afdeling in de zorg deze stappen zet, dan zullen zorgmedewerkers efficiënter kunnen werken – omdat digitale applicaties meewerken in plaats van tegenwerken. Je draagt een steentje bij aan het succes van een effectievere zorg, en daar hebben we allemaal profijt van.
In onze volgende blog geven we je een concreet 3-stappenplan hoe je beter kunt samenwerken met je zorgcollega’s
En jouw collega's?
Na het lezen van deze blog, denk je waarschijnlijk: “Ja, logisch allemaal, maar dat zou hier niet werken.” Kijk dan eens bij de klantcases op onze website. Bij de zorginstellingen Vilans, Pieter van Foreest en Pameijer zijn wij er ook in geslaagd om IT te integreren in het werk van de medewerkers. Misschien herken je hun problematiek en kan hun case je inspireren. Zoals bij onze bovenstaande klanten helpen we je graag op weg waarna je zelf het stokje overpakt en medewerkers ook in de toekomst makkelijker meekrijgt in veranderingen.
Wil je eens sparren over jouw zorginstelling? Neem dan gerust contact met ons op.
Ons team
De mensen achter Mixit




















