Versnelling in de zorg door IT, hoe bereik je dat? Voorbeelden uit de praktijk

Zorg afbeelding

Er is misschien geen andere sector waar de kloof tussen IT en medewerkers zo groot is als in de zorg. In onze vorige blog gingen we in op de verschillende perspectieven die IT-medewerkers en zorgmedewerkers hebben. Dat het lastig is om zorgmedewerkers enthousiast te krijgen voor digitaal werken, weten wij uit eigen ervaring. Wij hebben diverse zorginstellingen geholpen met de adoptie van digitaal werken. Bij al deze zorginstellingen zagen we hierna een enorme verbetering in het digitaal samenwerken, en bij de ondersteuning van de zorgdruk.

In onze tweede blog in de reeks over IT in de zorg, gaan we in op deze praktijkvoorbeelden. Wat wilden deze zorginstellingen bereiken? Welke overeenkomsten waren er en hoe is het gelukt om een digitale werkplek te ontwikkelen die voor iedereen werkt?

Snelheidsdrempels

De meeste zorginstellingen klopten bij ons aan omdat de IT-afdeling zag dat veel applicaties niet werden gebruikt. Vaak waren ze daarover gefrustreerd omdat ze wisten dat de applicaties en informatie het werk van hun zorgcollega’s zouden kunnen verbeteren. Het lukte echter niet hen daarvan te overtuigen. De communicatie en samenwerking ging meestal moeizaam, omdat ze niet dezelfde taal spreken. IT’ers denken in digitale applicaties, terwijl zorgmedewerkers bezig zijn met de dagelijkse werkzaamheden zoals het bieden van zorg. Dit maakte het lastig om zorgmedewerkers te enthousiasmeren om tijd vrij te maken, en zich te verdiepen in digitale applicaties – en de winst die ze eruit kunnen halen.

Het gevolg van deze miscommunicatie tussen IT en zorgmedewerkers is dat de zorginstelling niet kan versnellen op digitaal werkgebied, en niet de mogelijkheid krijgt om digitale applicaties in te zetten – om zo de werkdruk te verminderen. Dit uitte zich onder andere in issues als:

Veel verschillende applicaties, wat het onoverzichtelijk maakt voor zorgmedewerkers.
Informatie opgeslagen in verschillende applicaties, waardoor deze lastig te vinden is.
Geen gepersonaliseerde ondersteuning voor de diverse medewerkers: one size fits all.
Applicaties die nauwelijks gebruikt worden, maar waar wel voor wordt betaald.
Verschillende werkwijzen en applicaties, bijvoorbeeld dubbel agendabeheer.
Verantwoordelijke collega’s vinden (over de filialen en afdelingen heen) is lastig.
Mobiel werken onvoldoende ondersteund waardoor (patiënt)informatie vaak alsnog niet in de systemen terechtkomt.

Verkeerde uitgangspunten

Deze issues zorgen ervoor dat zorg niet efficiënt uitgevoerd wordt. Om zorg ook in de toekomst voor iedereen te waarborgen, is het belangrijk dat IT en zorg gaan samenwerken en een manier vinden die bij beiden past. Zodat IT de zorg effectief kan blijven ondersteunen.

In onze vorige blog bespraken we al de verschillende perspectieven. Zorgmedewerkers willen zorgen, naast het bed staan. Tijd achter een beeldscherm is verloren tijd want deze gaat ten koste van de patiënt.

Aan de andere kant doet IT zijn best om de zorgmedewerkers zoveel mogelijk te ondersteunen en van de juiste informatie te voorzien. In de praktijk zagen we vaak een aanpak die niet aanslaat bij zorgpersoneel: applicaties werden op basis van gewenste functionaliteiten aangeschaft en uitgerold. Daarmee zouden de problemen opgelost moeten zijn. Hierdoor ontstond in veel gevallen frictie tussen het hoofdkantoor en de zorgmedewerkers. Over en weer was er weinig begrip.

National cancer institute N Fvd K Ihx Yl U unsplash 1 min

Een aanpak die wel werkt

Hoewel elke zorginstelling waar we een adoptietraject hebben ingericht, een andere focus had, waren er een aantal oplossingen die overal werkten. De belangrijkste die overal gold, was: niet uitgaan van de techniek en middelen, maar inspelen op de onderwerpen die op dat moment relevant zijn voor de zorgmedewerkers.

Onder deze vlag hebben we verschillende zaken uitgevoerd:

1. Gesprekken met diverse zorgmedewerkers over hun werk en waar ze behoefte aan hebben.
2. Opstellen van persona's voor de diverse soorten medewerkers.
3. Medewerkers in verschillende rollen en van verschillende afdelingen onderdeel laten uitmaken van het projectteam.
4. Deze medewerkers de functionele keuzes en werkplek laten testen.
5. Informatie centraal opslaan en toegankelijk maken in diverse applicaties.
6. Praktische koppelingen maken tussen applicaties of doorlinken makkelijker maken.
7. Eén centraal dashboard waarin iedereen info krijgt over de organisatie, maar wel zodanig gepersonaliseerd dat de relevante informatie, specifiek voor de functie, direct te zien is.
8. Prominente plek in het dashboard voor de meest belangrijke componenten.
9. Communicatie en ondersteuning door 'ambassadeurs': digitaal vaardige collega's en/of teamleiders die dichter bij de zorgmedewerkers staan.
10. Uitrol door ambassadeurs of betrokken projectteamleden, waarbij hoofdkantoor en IT ook aanwezig is.

Altijd blijven meten

Bij verschillende zorginstellingen hebben we met deze maatregelen een goede start gemaakt, maar daarmee is het niet klaar. Het is cruciaal om te blijven toetsen of je de zorgmedewerkers bereikt. Hebben ze voldoende kennis of is extra informatie nodig? En hoe bereik je ze het beste?

Daarnaast houden deze instellingen ook terugkomdagen waarop ze feedback verzamelen. Wat werkt wel? Wat werkt niet? En waar kan het nog handiger?

Als IT’er is het nuttig om een dag mee te lopen met een zorgmedewerker. Waar lopen ze tegenaan? Waar zie je verbeterpunten? Ga daarbij uit van hun taken en probeer niet gelijk in oplossingen en functionaliteiten te denken. Als de IT-afdeling in de zorg deze stappen zet, dan zullen zorgmedewerkers efficiënter kunnen werken – omdat digitale applicaties meewerken in plaats van tegenwerken. Je draagt een steentje bij aan het succes van een effectievere zorg, en daar hebben we allemaal profijt van.

In onze volgende blog geven we je een concreet 3-stappenplan hoe je beter kunt samenwerken met je zorgcollega’s

En jouw collega's?

Na het lezen van deze blog, denk je waarschijnlijk: “Ja, logisch allemaal, maar dat zou hier niet werken.” Kijk dan eens bij de klantcases op onze website. Bij de zorginstellingen Vilans, Pieter van Foreest en Pameijer zijn wij er ook in geslaagd om IT te integreren in het werk van de medewerkers. Misschien herken je hun problematiek en kan hun case je inspireren. Zoals bij onze bovenstaande klanten helpen we je graag op weg waarna je zelf het stokje overpakt en medewerkers ook in de toekomst makkelijker meekrijgt in veranderingen.

Wil je eens sparren over jouw zorginstelling? Neem dan gerust contact met ons op.

Ons team

De mensen achter Mixit

Pleun 2x
Vaak wordt een nieuwe werkomgeving met enige scepsis ontvangen: mijn uitdaging zit ‘m erin te zorgen dat deze werkplek écht gaat werken voor de medewerker. Mijn lange ervaring in ICT en werplekimplementaties, en een achtergrond in communicatie, verandermanagement en projectleiding zet ik in om de werkplek tot een succes te maken, en daarmee waarde toe te voegen voor de medewerker én de organisatie.
Pleun Luijkx
Digital Employee Experience Consultant
Jeanpierre@2X
Organisaties helpen met digitale transformatie. Focus op concreet resultaat. Het maximale uit nieuwe technologie halen voor onze klanten. Ons team helpen groeien. Daar word ik blij van!
Jean Pierre Martens
Managing partner
Erik 2x
Ik ben weleens omschreven als; een analyticus met oog en hart voor de medemens, en ik blijf het een passende omschrijving vinden. Ik combineer een achtergrond in de psychologie met een affiniteit met IT om tot passende oplossingen te komen voor de klant. Wat heb je immers aan een mooi stuk gereedschap dat nooit uit de gereedschapskoffer wordt gehaald? Gebruik me vooral als sparringpartner voor strategie en innovatie vraagstukken. Mijn vrije tijd besteed ik met mijn gezin. Met twee kleine kinderen blijf je zo lekker bezig.
Erik Krois
Digital Employee Experience Consultant
Kim@2X
Samen werken naar het beste resultaat, dat is wat ik belangrijk vind. Ik luister naar wat gebruikers nodig hebben en vertaal dit naar wat technisch mogelijk is. Buiten werktijd vind je me met een volleybal in de zaal of op het strand, of plan ik mijn zoveelste reis naar Afrika.
Kim Kaars
Digital Employee Experience Consultant
Arjan@2X
Voor onze klanten klinkende resultaten halen met Digital Workplace Design is wat mij zakelijk drijft. Privé geniet ik van een goed(e) kop koffie/glas wijn, mooie vakanties met het gezin, een potje voetballen en natuurlijk Rotterdam.
Arjan Nataraj
Managing partner
Sarah 2x
Een digitale werkplek die aansluit op en meebeweegt met jouw behoeften is iets waar ik me graag hard voor maak. Ik ben nieuwsgierig en ontrafel graag nieuwe contexten. Blije medewerkers, daar kan ik van genieten. Ook na werk omgeef ik me graag met mensen. Met familie en vrienden, bij voorkeur in combinatie met een lekkere pasta en een goed glas wijn.
Sarah Kraanen
Digital Employee Experience Consultant
Noraly 2x
Digitale transformatie succesvol en ook nog eens leuk maken, daar word ik enthousiast van! Laten we samen kijken naar hoe we de werkplek inrichten zodat jij en je collega’s er echt blij van worden. Waar ik zelf blij van word is het in leven houden van mijn plantjes en urenlang bijpraten met vrienden op een terras.
Noraly Bovenmars
Digital Employee Experience Consultant
Peter 2x
Makkelijk en efficiënt werken binnen het digitale landschap. Door middel van innovatief denkwerk en passende technieken maak ik dit graag mogelijk binnen jouw organisatie. Zo maak ik graag mensen blij! Ook privé doe ik dit graag, door middel van de juiste muziek of een goed gesprek.
Peter de Jong
Digital Employee Experience Consultant
Rick 2x
Geen ellenlange strategiesessies, maar bewust stappen zetten en continu toetsen of je de juiste kant opgaat. Weten wat we voor wie oplossen en waar we op langere termijn heenwerken. Ik wil mensen efficiënter en productiever laten werken zodat zij meer tijd overhouden om te kunnen doen waar ze wél energie van krijgen!
Rick de Vries
Digital Employee Experience Consultant
Omar 2x
Waar ik energie van krijg? De juiste strategie vinden voor een duurzame impact op de organisatie. En oplossingen maken die waarde toevoegen aan de werkzaamheden van de medewerker. Buiten mijn werk om word ik blij van een goed potje squash, een lekker gerecht bereiden en met pen en papier een creatieve ingeving uittekenen.
Omar van der Heijden
Digital Employee Experience Consultant
Maaike 2x
Ik ben blij wanneer jij dat ook bent. Wanneer jij tevreden kijkt naar de kostenbesparing of stijging van je omzet doordat er slimmer samen gewerkt wordt. Wanneer je medewerker blij is omdat frustraties zijn weggehaald en hij op de juiste plek op het juiste moment over de juiste informatie en beste applicaties beschikt. Zullen we binnenkort eens een fijne kop koffie doen en praten over verandering die wordt gedragen door je medewerkers?
Maaike van der Noord
Digital Employee Experience Consultant
Daan 2x
Technologie belooft dat het ontzettend veel kan, maar daarmee helpt het jou of jouw organisatie niet meteen vooruit. Ik wil jou helpen om niet alleen alles uit technologie te halen, maar te zorgen dat jij er blij van wordt als jij het te gebruikt. Op die manier gaan jij en jouw organisatie er echt op vooruit. Waar ik blij van word? Winnen op een spelletjesavond, sporten in het park en een nieuw record halen tijdens een rondje hardlopen.
Daan de Wolf
Digital Employee Experience Consultant
Kirsten@2X
Met elkaar mooie resultaten boeken is wat mij drijft! Voor mij is het belangrijk dat de eindgebruiker toegevoegde waarde ervaart. Daar zet ik dat stapje extra voor. Zelf geniet ik enorm van sporten en lekker eten met vrienden.
Kirsten Kikkert
Operations manager
Elisa 2x
Met mijn technische designachtergrond kijk ik zowel analytisch als mensgericht en creatief. Daarbij maak ik gebruik van visuals om complexe problemen en systemen weer te geven, design thinking en storytelling. Ik bloei op wanneer ik verantwoordelijkheid en vrijheid krijg om te experimenteren in projecten.
Elisa Engelsma
Digital Employee Experience Consultant
Joost@2X
Ik word blij wanneer de gebruiker blij is. Daarom zorg ik voor een goede UX waarbij de medewerker centraal staat. Naast werken houd ik mij bezig met fotografie en het uitproberen van zo veel mogelijk verschillende restaurants.
Joost van den Berg
User experience designer
Tim 2x
Technologie is gaaf, maar nog mooier als het ook echt wat bijdraagt aan de mens en organisatie. Daarom werk ik met ons team en onze klanten aan de dienstverlening waarbij de mens en organisatie centraal staan in het uitnutten van technologie. Benieuwd geraakt? Ik drink graag een kop goede koffie met je om je meer te vertellen. Naast werk ga ik graag op reis met een camera in mijn hand of geniet ik van een festival.
Tim Swaag
Business development manager
Tessa@2X
Ik ben die duizendpoot op kantoor, een spin in het web. Ik word erg blij van veel verschillende zaken plannen en organiseren. Graag zorg ik dat alles op rolletjes loopt. Ook thuis organiseer ik graag borrels en etentjes voor vrienden.
Tessa van der Linden
HR manager
Jennifer 2x
Als je het mij vraagt hoort technologie de gebruiker te ondersteunen en niet andersom. Daarom onderzoek ik graag waar medewerkers zelf nou behoefte aan hebben in hun digitale werk omgeving en gebruik technologie om mensen vervolgens echt verder te helpen. Naast problemen oplossen voor gebruikers is surfen echt mijn passie en ik duik dan ook graag aan het einde van een werkdag nog even de zee in.
Jennifer Bijkerk
Digital Employee Experience Consultant
Amy@2X
Het probleem van de klant in kaart brengen en deze met een gepassioneerd  en enthousiast team oplossen, dat maakt mijn werk als projectmanager heel leuk. Met een blije klant als eindresultaat, daar doe ik het voor! Naast mijn werk, word ik blij van hardlopen in het zonnetje en wijntjes drinken op het terras.
Amy van Wichen
Projectmanager
Segourney@2X
Nieuwsgierig? Ja zeker! Nieuwsgierig naar wat mensen motiveert om interacties aan te gaan. Maar vooral nieuwsgierig hoe wij met slimme technologieën deze interacties kunnen verbeteren en vergroten. Die nieuwsgierig zet ik ook in tijdens het reizen naar de leukste plekken in de wereld en het uitproberen van nieuwe gerechten.
Segourney Muntslag
Digital Employee Experience Consultant
Alissia 2x imageoptim
Ik ben blij wanneer de gebruiker blij is. Hierbij leg ik vooral de nadruk op het onderzoek doen naar de gebruiker en het probleem in kaart te brengen. Daarbij zorg ik ook voor een goede User experience binnen het ontwerp. Buiten werk neem ik graag een duik in het zwembad of geniet ik van een lekker wijntje op een terras.
Alissia Ahrens
User experience designer
Daphneee 2x
Mensen helpen en geholpen laten voelen daar word ik blij van! Ik ben nieuwsgierig naar wat er speelt bij organisaties en denk graag mee over wat wij daarin kunnen betekenen. Buiten werktijd geniet ik van samen zijn met vrienden, sporten en koken.
Daphne Roorda
Accountmanager