Het afgelopen jaar heeft Teams een enorme groei doorgemaakt. Voor een deel komt dat door de pandemie en het noodzakelijke thuiswerken maar ook zonder deze oorzaak was de groei van het platform zichtbaar. In een jaar tijd is de zin ‘ik zit in een call’ gemeengoed geworden. Of dat nu via Zoom, Webex, Google of Teams is, iedereen heeft ettelijke uren erop zitten om via een van deze applicaties verbinding te maken met collega’s.
Wat opmerkelijk is, is dat Teams (als platform) veel meer te bieden heeft dan alleen videobellen of chatten. Zeker als mensen op afstand van elkaar moeten samenwerken, documenten- en kennisdelen, informatie uit andere systemen nodig hebben etc. is het vreemd te zien dat Teams voor dit soort activiteiten nog te weinig gebruikt wordt.
Dit is geen blog over alle functies van Teams of een verkooppraatje over het platform. Ik wil graag delen welke aanpak je kunt hanteren om dit platform te gebruiken om je productiviteit langdurig te verbeteren. Daarvoor hanteer ik de volgende 5 stappen.
Te vaak wordt bij (nieuwe) technologie gekeken naar het aanzetten of aanbieden ervan. Werkt het? Is het veilig? Kan iedereen erbij? Dit zijn voorbeelden van vragen die gesteld worden. De echte belangrijke vragen zijn: Wat lossen we hiermee op? En voor wie?
De eerste stap naar langdurig succes is het echt goed begrijpen van je doelgroep en hun knelpunten en kansen te vertalen naar de juiste technologie en functionaliteit. En, voordat je dat in productie brengt, toets je de oplossing met de juiste doelgroep. Dit is niet een eenmalige actie maar iets wat je moet onderhouden en blijvend moet organiseren.
Wat er overigens ook bij hoort en te vaak vergeten wordt zijn de onlosmakelijke randvoorwaarden voor dit succes. Denk aan zaken als werkafspraken, content en governance.
Een mooie oplossing, zoals in stap 1 bedacht is, is alleen niet voldoende. Want het is niet zomaar gezegd dat in een organisatie van 500 – 5.000 medewerkers je iedereen zomaar bereikt en mensen uit zichzelf dit goed gaan gebruiken. Mensen moeten weten dat de oplossing überhaupt bestaat. En dat ze ook de meerwaarde zien dit ook echt willen gebruiken. En niet alleen, maar ook met (directe) collega’s.
Dit klinkt vrij logisch en eenvoudig maar dat is het in de praktijk vaak niet. Er is geen echte aandacht voor en als het er is dan focust men zich vooral op de training van de tool. En juist daar zit de minste uitdaging. De uitdaging zit in het feit dat je voor al die veranderingen en vernieuwingen (digitale transformatie) je niet opnieuw het wiel moet uitvinden. En gebruik daarnaast de kracht van standaard tooling (Digital Adoption Platforms zoals WorkplaceBuddy) om dit proces efficiënt en schaalbaar uit te voeren.
Kortom: je moet eenmalig een goede generieke communicatie- en adoptieplan maken en dat uitvoeren. Plus, alle feedback (zie punt 4) verzamelen en gebruiken ter verbetering.

Microsoft heeft grote plannen met Teams. Dat zie je onder andere door de aankondiging van Microsoft Viva. Maar er zijn meer ontwikkelingen die zeker de moeite waard zijn om te volgen. Wat in ieder geval belangrijk is, is om te benadrukken dat er in het eco systeem van Microsoft talloze leveranciers zijn die een (niche) oplossing hebben die het platform verder aanvult. Een van de oplossingen die interessant zijn is het product Reach van LiveTiles:
In het huidige digitale landschap is het erg belangrijk om iedereen in de organisatie te bereiken. Collega’s die op kantoor werken is een doelgroep die enigszins makkelijk te vinden is, maar hoe bereik je die grote groep ‘desk less workers’ op een makkelijke manier via hetzelfde platform? Reach is daar een goede oplossing voor.
Tijd en geld investeren om resultaat te bereiken heeft alleen maar zin als je kunt meten hoe ver je in dat proces bent. Het gaat om de combinatie van kwantitatieve en kwalitatieve informatie die je met elkaar in verband brengt. Anders gezegd, data uit applicaties, data uit adoptieprogramma’s en data uit onderzoek. We gaan tenminste van de volgende drie zaken waar je kpi’s aan wilt hangen:
- Wat is het zinvolle gebruik van de oplossing? (m.a.w. wordt Teams gebruikt conform plan en ambitie)
- Worden medewerkers er blij en gelukkig van? (meet bijvoorbeeld de interne NPS score van de nieuwe oplossing)
- In hoeverre draagt deze oplossing bij aan organisatie doelstellingen?
Kortom: concrete kpi’s dragen bij aan een langdurig succes van om van Teams je persoonlijke productiviteitshub te maken.
En dat brengt me bij het vijfde punt: namelijk zorgen dat je de bovenste vier zodanig (in)regelt dat het een continu proces is. Succes met je digitale werkplek, in dit geval Teams, is niet een eenmalig iets. Functionaliteit verandert, de organisatie verandert, mensen veranderen. Langdurig succes creëren we door hier een dienst van te maken. Als organisatie maak je je vooral druk om wat je wilt bereiken qua kpi’s en resultaat. Wij zorgen voor de vertaalslag naar de juiste tools, juiste communicatie, de juiste governance en dat elke dag weer.
Success as a Service!
De mensen achter Mixit
Ons team




















