Skype for Business stopt - wat nu?

Skype for Business stopt definitief op 31 juli 2021. Skype for Business is dan écht niet meer beschikbaar. Dat betekent een einde van een tijdperk. Gebruikt jouw organisatie Skype for Business? Dan is het nu tijd om je voor te bereiden op een toekomst zonder Skype for Business!

Mixit Skype for Business stopt
Geen tussentijdse updates

Je kunt het programma tot 31 juli 2021 nog blijven gebruiken, maar verwacht in de tussentijd geen grote updates meer. Microsoft zet namelijk in op Microsoft Teams, waar een vergelijkbare functionaliteit in zit. Voor nieuwe Office 365-gebruikers is Skype for Business nu al niet meer beschikbaar.

Wat is Skype for Business?

Skype for Business is een tool waarmee je eenvoudig met collega’s kunt chatten en audio/videoconferenties kunt houden. De reacties van gebruikers op Skype for Business zijn al jarenlang gemengd: Skype for Business biedt meerwaarde vanwege de mogelijkheden, maar in de uitvoering gaat het vaak mis.

Uit onderzoek door CommsTrader bleek bijvoorbeeld dat in 2017 al 55% van alle bedrijven wereldwijd Skype for Business gebruikte, maar klaagde daarvan 56% over de kwaliteit van het geluid en de netwerkkwaliteit van videoconferenties, en maar liefst 54% klaagde over de kwaliteit van de telefoongesprekken via de service. We weten dat Microsoft er alles aan gelegen is om van Microsoft Teams een groot succes te maken, dus wij verwachten dat de kwaliteit van deze functionaliteiten in Teams een stuk beter zal worden!

Wat is Microsoft Teams?

Met Microsoft Teams kun je alles wat je met Skype for Business ook kunt. Denk bijvoorbeeld aan ‘presence’ op basis van de agenda, chatten, audio- en videobellen, maar je kunt nog veel meer. Met Teams kun je alles wat je met Skype for Business ook kunt - ‘presence’ op basis van je agenda, chatten, audio- en videobellen) maar nog véél meer. Het is één hub om met je collega’s samen te werken door alle documenten en communicatiestromen die bij een project of team horen overzichtelijk te maken.

Je hebt in Teams alle documenten en communicatiestromen die bij een project of team horen overzichtelijk bij elkaar. Uiteraard sluit Microsoft Teams naadloos aan op Office 365, zodat je samen met collega’s aan documenten kunt werken. Daarnaast kun je ook andere applicaties zoals SalesForce en Jira aan Teams koppelen. Daarmee wordt Microsoft Teams echt de ‘hub’ van je werkdag.

Hoe stap je over naar Microsoft Teams?

Overstappen van Skype voor Business naar Microsoft Teams is meer dan alleen een technische migratie. Met Microsoft Teams verandert de manier waarop je medewerkers met elkaar communiceren en samenwerken. En verandering is niet altijd makkelijk. Daarom bestaat de ideale migratie- of upgrade-aanpak ook uit een technisch deel en een deel gebruikersacceptatie en adoptie. Want zonder een goede gebruikerservaring wordt Microsoft Teams geen succes en behaal je met de overstap geen positieve resultaten.

Migreren: het technische aspect

Gebruikt jouw organisatie Skype for Business? Dan adviseren we je om nu al te beginnen met de migratie naar Microsoft Teams. Dat kun je in één keer doen, of gefaseerd. Net wat beter bij jouw organisatie en situatie past. Microsoft Teams en Skype for Business kunnen namelijk best naast elkaar bestaan: dan gebruik je in de overgangsperiode eenvoudigweg niet alle functies van Microsoft Teams. Dat kan handig zijn voor de adoptie; je laat je medewerkers eerst wennen aan Teams voordat je Skype for Business ‘uit’ zet. Het gaat te ver om de volledige opzet van een plan voor je migratie in dit blog te beschrijven, maar neem contact met ons op en we voorzien je graag van een advies op maat.

Migreren: het persoonlijke aspect

Misschien nog wel belangrijker dan het technische aspect bij migratietrajecten zoals deze, is het persoonlijke aspect. Als medewerkers niet fijn kunnen werken met Microsoft Teams, zal het nooit een succes worden. Daarom leggen wij ook altijd de nadruk op het meenemen van medewerkers in het traject. Als zij vanaf het begin betrokken worden, is de adoptiegraad over het algemeen veel hoger dan wanneer de keuze ‘van bovenaf’ opgelegd wordt.

Dat begint al bij het inventariseren van hun wensen: wat hebben zij nodig om hun werk goed te kunnen doen? Hoe lopen de huidige processen en waar kunnen deze volgens hen beter? Door de tool vervolgens in te richten op een manier die daar zo goed mogelijk op aansluit en door medewerkers te begeleiden tijdens én na de overstap, vergroot je de kans op succesvol gebruik van MS Teams aanzienlijk. Medewerkers weten dan immers wat ze ermee kunnen doen en leren de tools op de juiste manier gebruiken - zodat ze deze ook in de toekomst willen blijven gebruiken!

Aan de slag!

Mixit weet als geen ander hoe je ervoor zorgt dat medewerkers nieuwe digitale tools snel en effectief adopteren. Wil je meer weten over de overstap van Skype for Business naar Teams of ben je benieuwd naar onze aanpak voor een succesvolle adoptie? Neem dan direct contact met ons op via +31 10 519 2660 of vul het contactformulier in!

Meer weten over Microsoft Teams?

Neem contact met ons op

Peter 2x
Makkelijk en efficiënt werken binnen het digitale landschap. Door middel van innovatief denkwerk en passende technieken maak ik dit graag mogelijk binnen jouw organisatie. Zo maak ik graag mensen blij! Ook privé doe ik dit graag, door middel van de juiste muziek of een goed gesprek.
Peter de Jong
Digital Employee Experience Consultant