Als je meerdere mensen vraagt wat productiviteit voor hen betekent zul je verschillende antwoorden krijgen. De één meet het aan een volle agenda en de ander aan het aantal afgetikte punten van een to-do lijst. En zo zijn er nog veel meer antwoorden mogelijk, wat het een lastige term maakrt. Want wellicht is er een verschil tussen productief zijn en je productief voelen?
Uitdagingen persoonlijke productiviteit
Voor corona was het vaak vanzelfsprekend om op kantoor en/of bij klanten te werken. Nu is dat vaak anders, want elke organisatie heeft inmiddels een thuiswerk beleid vormgegeven. Van een minimumaantal dagen op kantoor tot totale flexibiliteit. Hierdoor ontstaat hybride werken; deels thuis, deels op kantoor, deels fysieke vergaderingen, deels online, of ergens daar tussenin. Je kan nu het ene uur in een meeting zitten voor project A en aansluitend een uur voor project B. Daarom is het van belang om de verwachtingen goed te managen en flexibiliteit te houden in je dag zodat collega’s/klanten tevreden blijven. Wanneer je een vergadering, presentatie of workshop op locatie geeft, maakt reistijd het vaak ingewikkeld om hetzelfde niveau van productiviteit te volgen. Goede communicatie naar collega’s en klanten is hiervoor essentieel.

Plannen is cruciaal bij hybride werken daarom is het belangrijk om je agenda up-to-date te houden. Je kunt namelijk wel je hele dag volplannen maar er komt vaak wel iets tussendoor zoals een noodvraag of een “brandje” dat geblust moet worden. Schiet voor jezelf werkblokken in je agenda zodat je weet wanneer je aan wat gaat werken. Hierdoor voorkom je dat je agenda ineens wordt volgeschoten met afspraken en er geen tijd meer over is om andere taken af te ronden. Zo weet je ook dat wanneer er iets tussendoor komt, waar je tijd heen gaat en waar het ten koste van gaat. Vergeet niet om reistijd te blokken in de agenda, zo voorkom je onhandige situaties in de trein of auto. Wanneer je werkt met Offce365, is de Outlook Agenda de tool voor jou in combinatie met de tool To-Do. Je sleept gemakkelijk jouw to-do’s in jouw agenda. Het volgen van je agenda en afstrepen van de taken die gedaan zijn kan bijdragen aan het gevoel persoonlijke productiviteit.

Meten van persoonlijke productiviteit
Organisaties willen productiviteit graag meten, maar dit blijft een lastige kwestie. Zoals eerder gezegd is de definitie van productiviteit verschillend voor iedereen, en kun je medewerkers dus niet direct vragen “score jouw persoonlijke productiviteit op een schaal van 1-10”. Je kunt als organisatie vaak gemakkelijk meten hoeveel unieke gebruikers applicaties dagelijks hebben. Echter, privacywetgeving voorkomt dat organisaties medewerker specifieke data mogen uitlezen. Maar wat zegt het totale gebruik van applicaties binnen een organisatie eigenlijk over persoonlijke productiviteit? Niet veel. Stel daarom als organisatie vast wat productiviteit voor jullie betekent en bedenk vragen voor medewerkers om concrete antwoorden te krijgen. Dan kun je deze subjectieve uitkomsten koppelen aan objectieve resultaten uit bijvoorbeeld Microsoft Power BI. Wanneer je deze uitkomsten combineert en analyseert zul je meer kunnen zeggen over de persoonlijke productiviteit van medewerkers.
Als medewerkers worden geholpen beter te kunnen werken met de beschikbare applicaties binnen de digitale werkplek, draagt dat bij aan het gevoel van persoonlijke productiviteit. Het komt vaak voor dat medewerkers niet weten wat de werkprocessen en werkafspraken zijn binnen een organisatie. Daarnaast hebben medewerkers soms goedkeuring nodig voor het bekijken van documenten en als dit proces te lang duurt staat dit hun productiviteit in de weg. Veel organisaties zijn gewisseld naar Office 365 waardoor er minder gewerkt wordt met schijven, waardoor het makkelijker zou moeten worden voor de medewerker. Maar alleen met deze overstap ben je er nog niet, ook is het van belang de werkprocessen en werkafspraken zo in te richten dat de medewerker gemakkelijk zijn werk kan doen. Het inrichten van deze processen is niet het enige, de medewerker moet ook te weten komen hoe er met de technologie gewerkt moet worden. Mensen zijn opzoek naar handigheidjes. Maar let op; als de organisatie deze handigheidje niet aanreikt, zullen er “handigheidjes” gevonden worden buiten de gemaakte werkafspraken. Wanneer medewerkers het gevoel hebben dat ze het juiste doen kan dit bijdragen aan de persoonlijke productiviteit. Op deze manier kun je als organisatie zoveel mogelijk obstakels wegnemen voor medewerkers die hun productiviteit in de weg staan.
Klinkt dat goed en wil je meer weten over persoonlijke productiviteit? Neem dan contact met Evelien Habing.
Ons team
Dit zijn de mensen achter Mixit




















