Medewerkers bepalen of je virtuele werkplek succesvol wordt

Hoe succesvol zijn jullie digitale werkplekken? Zijn deze geïmplementeerd omdat iedereen nou eenmaal met digitale werkplekken werkt of zijn ze echt van toegevoegde waarde voor de medewerkers?

Productive

In het vorige artikel gingen we in op het doel van de digitale werkplekken voor de organisatie. Dit doel hoeft natuurlijk niet overeen te komen met wat medewerkers willen. Heel vaak niet zelfs! Voor hen moet de verandering vooral zinvol zijn in de uitvoering van hun werk. Slaag je erin hen goed te ondersteunen dan gaan ze de digitale werkplek zeker gebruiken en wordt het een succes. Koppel daarom de doelen van je werknemer aan die van de organisatie. Hoe? Dat bespreken we in dit artikel.

Hoe match je je werkplekdoelstellingen met die van je medewerkers? Een voorbeeld

Medewerkers hebben zelf vaak uitgesproken ideeën wat wel en niet goed werkt in de IT-ondersteuning van hun werkzaamheden. Zij willen vooral dat hun werk makkelijker wordt.

Stel je hebt je als organisatie als doel gesteld dat jullie meer datagedreven gaan werken, inclusief alle KPI’s om dat te meten. Mooi streven maar er zal geen medewerker zijn die hierop zit te wachten. Of die vindt dat hij zijn werk niet kan doen zonder dashboard met KPI’s. Het organisatiedoel matcht dus niet met de doelen van medewerkers.

Tenzij ….. je je medewerkers van data voorziet die het werk voor hem makkelijker maakt. Bijvoorbeeld een handig overzicht met alle communicatie en verkoopgeschiedenis van een klant. Dat is praktisch als de klant belt! Als de medewerker dit als zinvol ervaart, zal hij zelf ook informatie toevoegen. Daarmee sluit het organisatiedoel aan op zijn eigen behoefte.

Amy appel
Mixit Blog Live Tiles

Wat verandert bij een nieuwe werkplek voor de medewerker?

De aanpassing voor de gebruiker kun je in kaart brengen met prototyping. Daarmee kun je medewerkers al laten zien wat er voor hen verandert. Durf daarbij kritisch te zijn op de gekozen oplossing. Werkt deze goed voor de medewerkers? Dit wordt vaak overgeslagen bij de digitale werkplek, omdat veel applicaties standaard zijn. Er wordt alleen gekeken of de applicaties functioneel werken. Het gebruiksgemak is echter minstens zo belangrijk.

Bij het voorbeeld hierboven van datagedreven werken, is zinvolle informatie voor de medewerker dus erg belangrijk. Een duidelijk dashboard met een goede interface is echter een vereiste voor de gebruiker om deze zinvolle informatie ook te gaan gebruiken. De gebruiker moet begrijpen wat hij ziet en ermee kunnen omgaan. De user interface en de skills van de medewerker zijn daarbij de belangrijkste succesfactoren. Ook in standaardapplicaties kun je vaak aanpassingen doen die het gebruiksgemak verhogen.

Onderschat niet de impact die de verandering van een nieuwe digitale werkplek heeft voor medewerkers op hun dagelijkse werkzaamheden.

Meet waar ondersteuning nodig is

Om zeker te zijn dat mensen over de juiste vaardigheden beschikken, moet je steeds meten of je iedereen bereikt die je wilt bereiken. Hoeveel mensen lezen je berichten over de trainingen? Hoeveel mensen openen gebruikershandleidingen? Maar ook: hoe efficiënt zijn de trainingen? Ervaren je medewerkers deze als nuttig en praktisch toepasbaar? En welke tools worden wel en niet gebruikt? Hoe komt het dat bepaalde tools of functies niet worden gebruikt?

Door dit continu te meten, weet je of je medewerkers de juiste ondersteuning biedt om je digitale werkplek succesvol te maken. Of dat je eventueel moet bijsturen.

Een organisatie bestaat uit mensen

Of je nu betere samenwerking, verbeterde productie of meer kennisdeling als doel hebt gesteld voor je digitale werkplek, je slaagt alleen als medewerkers dit doel dragen. Zorg daarom dat de digitale werkplek vooral zinvol is in hun ogen, voor de uitvoering van hun werk. Dan wordt de investering vanzelf een succes.

In het volgende artikel vertellen we je meer over hoe je adoptie voor de hele organisatie realiseert.

Wil je naar aanleiding van dit artikel praten over hoe je mensen in jouw organisatie enthousiast krijgt voor digitale werkplekken? Bel of mail ons dan. Ons streven is zoveel mogelijk blije medewerkers. Ook in jouw organisatie!

Hoe succesvol zijn jullie digitale werkplekken?

Neem contact met ons op

Elisa 2x
Met mijn technische designachtergrond kijk ik zowel analytisch als mensgericht en creatief. Daarbij maak ik gebruik van visuals om complexe problemen en systemen weer te geven, design thinking en storytelling. Ik bloei op wanneer ik verantwoordelijkheid en vrijheid krijg om te experimenteren in projecten.
Elisa Engelsma
Digital Employee Experience Consultant
Tessa@2X
Ik ben die duizendpoot op kantoor, een spin in het web. Ik word erg blij van veel verschillende zaken plannen en organiseren. Graag zorg ik dat alles op rolletjes loopt. Ook thuis organiseer ik graag borrels en etentjes voor vrienden.
Tessa van der Linden
HR manager
Jeanpierre@2X
Organisaties helpen met digitale transformatie. Focus op concreet resultaat. Het maximale uit nieuwe technologie halen voor onze klanten. Ons team helpen groeien. Daar word ik blij van!
Jean Pierre Martens
Managing partner
Noraly 2x
Digitale transformatie succesvol en ook nog eens leuk maken, daar word ik enthousiast van! Laten we samen kijken naar hoe we de werkplek inrichten zodat jij en je collega’s er echt blij van worden. Waar ik zelf blij van word is het in leven houden van mijn plantjes en urenlang bijpraten met vrienden op een terras.
Noraly Bovenmars
Digital Employee Experience Consultant
Erik 2x
Ik ben weleens omschreven als; een analyticus met oog en hart voor de medemens, en ik blijf het een passende omschrijving vinden. Ik combineer een achtergrond in de psychologie met een affiniteit met IT om tot passende oplossingen te komen voor de klant. Wat heb je immers aan een mooi stuk gereedschap dat nooit uit de gereedschapskoffer wordt gehaald? Gebruik me vooral als sparringpartner voor strategie en innovatie vraagstukken. Mijn vrije tijd besteed ik met mijn gezin. Met twee kleine kinderen blijf je zo lekker bezig.
Erik Krois
Digital Employee Experience Consultant
Kim@2X
Samen werken naar het beste resultaat, dat is wat ik belangrijk vind. Ik luister naar wat gebruikers nodig hebben en vertaal dit naar wat technisch mogelijk is. Buiten werktijd vind je me met een volleybal in de zaal of op het strand, of plan ik mijn zoveelste reis naar Afrika.
Kim Kaars
Digital Employee Experience Consultant
Pleun 2x
Vaak wordt een nieuwe werkomgeving met enige scepsis ontvangen: mijn uitdaging zit ‘m erin te zorgen dat deze werkplek écht gaat werken voor de medewerker. Mijn lange ervaring in ICT en werplekimplementaties, en een achtergrond in communicatie, verandermanagement en projectleiding zet ik in om de werkplek tot een succes te maken, en daarmee waarde toe te voegen voor de medewerker én de organisatie.
Pleun Luijkx
Digital Employee Experience Consultant
Segourney@2X
Nieuwsgierig? Ja zeker! Nieuwsgierig naar wat mensen motiveert om interacties aan te gaan. Maar vooral nieuwsgierig hoe wij met slimme technologieën deze interacties kunnen verbeteren en vergroten. Die nieuwsgierig zet ik ook in tijdens het reizen naar de leukste plekken in de wereld en het uitproberen van nieuwe gerechten.
Segourney Muntslag
Digital Employee Experience Consultant
Daan 2x
Technologie belooft dat het ontzettend veel kan, maar daarmee helpt het jou of jouw organisatie niet meteen vooruit. Ik wil jou helpen om niet alleen alles uit technologie te halen, maar te zorgen dat jij er blij van wordt als jij het te gebruikt. Op die manier gaan jij en jouw organisatie er echt op vooruit. Waar ik blij van word? Winnen op een spelletjesavond, sporten in het park en een nieuw record halen tijdens een rondje hardlopen.
Daan de Wolf
Digital Employee Experience Consultant
Daphneee 2x
Mensen helpen en geholpen laten voelen daar word ik blij van! Ik ben nieuwsgierig naar wat er speelt bij organisaties en denk graag mee over wat wij daarin kunnen betekenen. Buiten werktijd geniet ik van samen zijn met vrienden, sporten en koken.
Daphne Roorda
Accountmanager
Kirsten@2X
Met elkaar mooie resultaten boeken is wat mij drijft! Voor mij is het belangrijk dat de eindgebruiker toegevoegde waarde ervaart. Daar zet ik dat stapje extra voor. Zelf geniet ik enorm van sporten en lekker eten met vrienden.
Kirsten Kikkert
Operations manager
Omar 2x
Waar ik energie van krijg? De juiste strategie vinden voor een duurzame impact op de organisatie. En oplossingen maken die waarde toevoegen aan de werkzaamheden van de medewerker. Buiten mijn werk om word ik blij van een goed potje squash, een lekker gerecht bereiden en met pen en papier een creatieve ingeving uittekenen.
Omar van der Heijden
Digital Employee Experience Consultant
Jennifer 2x
Als je het mij vraagt hoort technologie de gebruiker te ondersteunen en niet andersom. Daarom onderzoek ik graag waar medewerkers zelf nou behoefte aan hebben in hun digitale werk omgeving en gebruik technologie om mensen vervolgens echt verder te helpen. Naast problemen oplossen voor gebruikers is surfen echt mijn passie en ik duik dan ook graag aan het einde van een werkdag nog even de zee in.
Jennifer Bijkerk
Digital Employee Experience Consultant
Rick 2x
Geen ellenlange strategiesessies, maar bewust stappen zetten en continu toetsen of je de juiste kant opgaat. Weten wat we voor wie oplossen en waar we op langere termijn heenwerken. Ik wil mensen efficiënter en productiever laten werken zodat zij meer tijd overhouden om te kunnen doen waar ze wél energie van krijgen!
Rick de Vries
Digital Employee Experience Consultant
Amy@2X
Het probleem van de klant in kaart brengen en deze met een gepassioneerd  en enthousiast team oplossen, dat maakt mijn werk als projectmanager heel leuk. Met een blije klant als eindresultaat, daar doe ik het voor! Naast mijn werk, word ik blij van hardlopen in het zonnetje en wijntjes drinken op het terras.
Amy van Wichen
Projectmanager
Sarah 2x
Een digitale werkplek die aansluit op en meebeweegt met jouw behoeften is iets waar ik me graag hard voor maak. Ik ben nieuwsgierig en ontrafel graag nieuwe contexten. Blije medewerkers, daar kan ik van genieten. Ook na werk omgeef ik me graag met mensen. Met familie en vrienden, bij voorkeur in combinatie met een lekkere pasta en een goed glas wijn.
Sarah Kraanen
Digital Employee Experience Consultant
Peter 2x
Makkelijk en efficiënt werken binnen het digitale landschap. Door middel van innovatief denkwerk en passende technieken maak ik dit graag mogelijk binnen jouw organisatie. Zo maak ik graag mensen blij! Ook privé doe ik dit graag, door middel van de juiste muziek of een goed gesprek.
Peter de Jong
Digital Employee Experience Consultant
Maaike 2x
Ik ben blij wanneer jij dat ook bent. Wanneer jij tevreden kijkt naar de kostenbesparing of stijging van je omzet doordat er slimmer samen gewerkt wordt. Wanneer je medewerker blij is omdat frustraties zijn weggehaald en hij op de juiste plek op het juiste moment over de juiste informatie en beste applicaties beschikt. Zullen we binnenkort eens een fijne kop koffie doen en praten over verandering die wordt gedragen door je medewerkers?
Maaike van der Noord
Digital Employee Experience Consultant
Alissia 2x imageoptim
Ik ben blij wanneer de gebruiker blij is. Hierbij leg ik vooral de nadruk op het onderzoek doen naar de gebruiker en het probleem in kaart te brengen. Daarbij zorg ik ook voor een goede User experience binnen het ontwerp. Buiten werk neem ik graag een duik in het zwembad of geniet ik van een lekker wijntje op een terras.
Alissia Ahrens
User experience designer
Joost@2X
Ik word blij wanneer de gebruiker blij is. Daarom zorg ik voor een goede UX waarbij de medewerker centraal staat. Naast werken houd ik mij bezig met fotografie en het uitproberen van zo veel mogelijk verschillende restaurants.
Joost van den Berg
User experience designer
Tim 2x
Technologie is gaaf, maar nog mooier als het ook echt wat bijdraagt aan de mens en organisatie. Daarom werk ik met ons team en onze klanten aan de dienstverlening waarbij de mens en organisatie centraal staan in het uitnutten van technologie. Benieuwd geraakt? Ik drink graag een kop goede koffie met je om je meer te vertellen. Naast werk ga ik graag op reis met een camera in mijn hand of geniet ik van een festival.
Tim Swaag
Business development manager
Arjan@2X
Voor onze klanten klinkende resultaten halen met Digital Workplace Design is wat mij zakelijk drijft. Privé geniet ik van een goed(e) kop koffie/glas wijn, mooie vakanties met het gezin, een potje voetballen en natuurlijk Rotterdam.
Arjan Nataraj
Managing partner