Hoe bevalt op kantoor en thuiswerken nu?

Na enige tijd thuiswerken, mogen we weer wat meer op kantoor werken. Carlijn vertelt over hoe het bevalt en belicht de punten waar we tegenaanlopen.

Workhomevideocall
Verplicht naar huis

15 maart, ik was bij een onderwijs klant op locatie om interviews te doen en plots moesten we allemaal thuis werken. ‘Verwarrend en onhandig maar het moet maar even’ was de mening die heerste rondom de mensen die uit het niks thuis moesten werken. Tools voor digitaal samenwerken werden door veel werknemers razendsnel geleerd omdat ze anders hun werk niet konden doen, maar veel projecten werden ook stilgelegd omdat het een tijdelijke uitzonderlijke situatie leek.

''Ik had zin om mijn collega’s te zien, maar thuiswerken leek toch ook veel productiviteit op te leveren.''

- Carlijn Cuijpers

Een half jaar later

Inmiddels zijn we alweer een half jaar verder en de realisatie is gekomen dat dit niet om ‘even’ gaat, maar dat dit structureel goed aangepakt moet worden. Werkzaamheden die stil kwamen te liggen zijn weer opgepakt. Nu is het echte structurele thuiswerken begonnen, waarbij er net zo veel van ons verwacht wordt als voor de crisis.

We hebben de tijd gehad om te leren omgaan met de tools die we nodig hebben en hebben processen met elkaar bedacht om productief en op de hoogte te kunnen blijven. Toch bleven velen iets missen en gelukkig kregen we de mogelijkheid om af en toe naar kantoor te gaan. Nog steeds is het advies ‘zoveel mogelijk thuiswerken’, maar wat is zoveel mogelijk? Ieder persoon en iedere baan heeft andere behoeften; De ene persoon raakt gemotiveerd van collega’s om zich heen en de ander werkt juist het liefst full time thuis om de ene taak na de ander af te kunnen handelen. Ik had zin om mijn collega’s te zien, maar thuiswerken leek toch ook veel productiviteit op te leveren.

Pas na een aantal weken op kantoor en thuis merk ik dat er sociale factoren op kantoor zijn die niet direct mee lijken te werken aan productiviteit, maar op de langere termijn juist voor veel positief effect zorgen.

Kantoor vs Thuis

De zachte kant van kantoor

Inspiratie

Thuis kan ik focus brengen en taken snel uitvoeren, waardoor ik duidelijke taken razendsnel af heb. Echter bestaan de meeste banen niet alleen uit het uitvoeren van taken, maar ook uit het bedenken van nieuwe ideeën, plannen, systemen, visies en noem het maar op. Om iets nieuws te kunnen bedenken is de inspiratie van andere noodzakelijk. Natuurlijk kun je een afspraak maken om samen te ‘sparren’, maar juist de korte vraag tussendoor zorgt voor de inspiratie en deze wordt tijdens het thuiswerken te weinig gesteld.

Motivatie

Maandagochtend is voor velen niet het favoriete moment van de week, omdat we weer even de motivatie moeten vinden om ons weer vol op ons werk te storten. Op kantoor is dit vaak snel omgeslagen omdat je omgeving ook weer in hetzelfde ritme komt. Tijdens het thuiswerken is dit echter lastiger en blijven mensen vaak langer in de ‘maandagochtend modus’ hangen. De maandagochtend is een moment waar ik denk dat vele zich in zullen herkennen, maar over het algemeen zijn mensen gemotiveerder op kantoor. Op de korte termijn lijkt thuiswerken dus efficiënter, maar zodra er motivatie mist zal dit op de lange termijn minder efficiënt gaan werken.

Vofee

Non-verbaal

Iedereen weet dat non-verbale communicatie nog belangrijker is dan verbale communicatie. Het is dan ook prettig dat er software is waardoor wij massaal met elkaar kunnen videobellen en dat die verbinding ‘meestal’ prima is. Helaas gaat non-verbale communicatie verder dan alleen het zien van iemands gezicht en is een ‘meestal prima’ verbinding niet altijd voldoende. Bij werken op afstand ligt de focus op proces en inhoud en onbewust minder op relatie, maar zonder relatie zal er geen succesvol project gedaan kunnen worden. Voor afspraken waarbij de relatie belangrijk is, is het dan ook noodzakelijk om toch samen op kantoor af te spreken. Maar zelfs als het op dat moment niet noodzakelijk lijkt, is het verstandig om er bewust over na te denken en misschien toch op kantoor bij elkaar te komen.


Thuiswerken heeft zijn voordelen, maar voor mij is af en toe naar kantoor een must om mijn werk goed en gemotiveerd te kunnen doen. De veranderingen hebben mij bewust gemaakt van wat efficiëntie en werkgeluk voor mij betekenen en ik hoop dat we daar ook genoeg aandacht aan besteden als structureel thuiswerken een onderdeel wordt van onze samenleving.

Lees meer van onze artikelen
Wil je meer weten over Digitale Werkplekken? Neem contact op
Evelien Habing
Samen maken we de digitale transformatie leuker! Daarom ontwikkel ik met de klant creatieve interventies om digitale verandering bij medewerkers tot een succes te maken. Naast de menselijke kant van de digitale wereld, word ik blij van salsa dansen, het koken van moleculaire recepten en een goede kop koffie.
Evelien Habing
Digital workplace consultant
Segourney Muntslag
Nieuwsgierig? Ja zeker! Nieuwsgierig naar wat mensen motiveert om interacties aan te gaan. Maar vooral nieuwsgierig hoe wij met slimme technologieën deze interacties kunnen verbeteren en vergroten. Die nieuwsgierig zet ik ook in tijdens het reizen naar de leukste plekken in de wereld en het uitproberen van nieuwe gerechten.
Segourney Muntslag
Digital workplace consultant
Amy van Wichen
Het probleem van de klant in kaart brengen en deze met een gepassioneerd  en enthousiast team oplossen, dat maakt mijn werk als projectmanager heel leuk. Met een blije klant als eindresultaat, daar doe ik het voor! Naast mijn werk, word ik blij van hardlopen in het zonnetje en wijntjes drinken op het terras.
Amy van Wichen
Projectmanager
Joost van den Berg
Ik word blij wanneer de gebruiker blij is. Daarom zorg ik voor een goede UX waarbij de medewerker centraal staat. Naast werken houd ik mij bezig met fotografie en het uitproberen van zo veel mogelijk verschillende restaurants.
Joost van den Berg
User experience designer
Jean Pierre Martens
Organisaties helpen met digitale transformatie. Focus op concreet resultaat. Het maximale uit nieuwe technologie halen voor onze klanten. Ons team helpen groeien. Daar word ik blij van!
Jean Pierre Martens
Managing partner
Elisa Engelsma
Met mijn technische designachtergrond kijk ik zowel analytisch als mensgericht en creatief. Daarbij maak ik gebruik van visuals om complexe problemen en systemen weer te geven, design thinking en storytelling. Ik bloei op wanneer ik verantwoordelijkheid en vrijheid krijg om te experimenteren in projecten.
Elisa Engelsma
Digital workplace consultant
Tim Swaag
Technologie is gaaf, maar nog mooier als het ook echt wat bijdraagt aan de mens en organisatie. Daarom werk ik met ons team en onze klanten aan de dienstverlening waarbij de mens en organisatie centraal staan in het uitnutten van technologie. Benieuwd geraakt? Ik drink graag een kop goede koffie met je om je meer te vertellen. Naast werk ga ik graag op reis met een camera in mijn hand of geniet ik van een festival.
Tim Swaag
Business development manager
Kim Kaars
Samen werken naar het beste resultaat, dat is wat ik belangrijk vind. Ik luister naar wat gebruikers nodig hebben en vertaal dit naar wat technisch mogelijk is. Buiten werktijd vind je me met een volleybal in de zaal of op het strand, of plan ik mijn zoveelste reis naar Afrika.
Kim Kaars
Digital workplace consultant
Maaike van der Noord
Ik ben blij wanneer jij dat ook bent. Wanneer jij tevreden kijkt naar de kostenbesparing of stijging van je omzet doordat er slimmer samen gewerkt wordt. Wanneer je medewerker blij is omdat frustraties zijn weggehaald en hij op de juiste plek op het juiste moment over de juiste informatie en beste applicaties beschikt. Zullen we binnenkort eens een fijne kop koffie doen en praten over verandering die wordt gedragen door je medewerkers?
Maaike van der Noord
Digital workplace consultant
Jennifer Bijkerk
Als je het mij vraagt hoort technologie de gebruiker te ondersteunen en niet andersom. Daarom onderzoek ik graag waar medewerkers zelf nou behoefte aan hebben in hun digitale werk omgeving en gebruik technologie om mensen vervolgens echt verder te helpen. Naast problemen oplossen voor gebruikers is surfen echt mijn passie en ik duik dan ook graag aan het einde van een werkdag nog even de zee in.
Jennifer Bijkerk
Digital workplace consultant
Daan de Wolf
Technologie belooft dat het ontzettend veel kan, maar daarmee helpt het jou of jouw organisatie niet meteen vooruit. Ik wil jou helpen om niet alleen alles uit technologie te halen, maar te zorgen dat jij er blij van wordt als jij het te gebruikt. Op die manier gaan jij en jouw organisatie er echt op vooruit. Waar ik blij van word? Winnen op een spelletjesavond, sporten in het park en een nieuw record halen tijdens een rondje hardlopen.
Daan de Wolf
Digital workplace consultant
Mark Opschoor
Ik kijk graag met een innovatieve en ondernemende bril naar de mensen binnen een organisatie. Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat jij beter en met meer plezier kan werken?! Wat doe ik in mijn vrije tijd? Ik ben dan bezig met familie, sport en spel!
Mark Opschoor
Digital workplace consultant
Sarah Kraanen
Een digitale werkplek die aansluit op en meebeweegt met jouw behoeften is iets waar ik me graag hard voor maak. Ik ben nieuwsgierig en ontrafel graag nieuwe contexten. Blije medewerkers, daar kan ik van genieten. Ook na werk omgeef ik me graag met mensen. Met familie en vrienden, bij voorkeur in combinatie met een lekkere pasta en een goed glas wijn.
Sarah Kraanen
Digital workplace consultant
Tessa van der Linden
Ik ben die duizendpoot op kantoor, een spin in het web. Ik word erg blij van veel verschillende zaken plannen en organiseren. Graag zorg ik dat alles op rolletjes loopt. Ook thuis organiseer ik graag borrels en etentjes voor vrienden.
Tessa van der Linden
HR manager
Jennifer Vlieland
In een steeds meer digitaliserende wereld lijken we de menselijke rol vaak uit het oog te verliezen. Ook op de werkplek. Ik verdiep mij juist graag in de mens, de medewerker, om samen tot digitale oplossingen te kunnen komen die aansluiten bij de behoeften. Oplossingen die je ondersteunen in je dagelijkse werkzaamheden en waar je echt wat aan hebt. In mijn vrije tijd ben ik te vinden op het voetbalveld en maak ik graag een lange wandeling.
Jennifer Vlieland
Digital workplace consultant
Omar van der Heijden
Waar ik energie van krijg? De juiste strategie vinden voor een duurzame impact op de organisatie. En oplossingen maken die waarde toevoegen aan de werkzaamheden van de medewerker. Buiten mijn werk om word ik blij van een goed potje squash, een lekker gerecht bereiden en met pen en papier een creatieve ingeving uittekenen.
Omar van der Heijden
Digital workplace consultant
Kirsten Kikkert
Met elkaar mooie resultaten boeken is wat mij drijft! Voor mij is het belangrijk dat de eindgebruiker toegevoegde waarde ervaart. Daar zet ik dat stapje extra voor. Zelf geniet ik enorm van sporten en lekker eten met vrienden.
Kirsten Kikkert
Operations manager
Pleun Luijkx
Vaak wordt een nieuwe werkomgeving met enige scepsis ontvangen: mijn uitdaging zit ‘m erin te zorgen dat deze werkplek écht gaat werken voor de medewerker. Mijn lange ervaring in ICT en werplekimplementaties, en een achtergrond in communicatie, verandermanagement en projectleiding zet ik in om de werkplek tot een succes te maken, en daarmee waarde toe te voegen voor de medewerker én de organisatie.
Pleun Luijkx
Digital workplace consultant
Arjan Nataraj
Voor onze klanten klinkende resultaten halen met Digital Workplace Design is wat mij zakelijk drijft. Privé geniet ik van een goed(e) kop koffie/glas wijn, mooie vakanties met het gezin, een potje voetballen en natuurlijk Rotterdam.
Arjan Nataraj
Managing partner
Rick de Vries
Geen ellenlange strategiesessies, maar bewust stappen zetten en continu toetsen of je de juiste kant opgaat. Weten wat we voor wie oplossen en waar we op langere termijn heenwerken. Ik wil mensen efficiënter en productiever laten werken zodat zij meer tijd overhouden om te kunnen doen waar ze wél energie van krijgen!
Rick de Vries
Digital workplace consultant
Noraly Bovenmars
Digitale transformatie succesvol en ook nog eens leuk maken, daar word ik enthousiast van! Laten we samen kijken naar hoe we de werkplek inrichten zodat jij en je collega’s er echt blij van worden. Waar ik zelf blij van word is het in leven houden van mijn plantjes en urenlang bijpraten met vrienden op een terras.
Noraly Bovenmars
Digital workplace consultant
Peter de Jong
Makkelijk en efficiënt werken binnen het digitale landschap. Door middel van innovatief denkwerk en passende technieken maak ik dit graag mogelijk binnen jouw organisatie. Zo maak ik graag mensen blij! Ook privé doe ik dit graag, door middel van de juiste muziek of een goed gesprek.
Peter de Jong
Digital workplace consultant