Fit for Purpose - De missende schakel in succesvolle digitale transformatie

Digitale transformatie heeft als doel de dienstverlening van een organisatie vooruit te helpen en medewerkers beter in staat te stellen hun core business uit te voeren. Toch zien we vaker wel dan niet dat digitale transformatie weinig vooruitgang boekt, en in sommige gevallen zelfs een terugval in productiviteit levert over lange termijn. In dit blog leggen we je uit waarom en wat je eraan moet doen om het maximale uit je digitale transformatie te halen. We gaan dieper in op stap 1 van de Success as a Service dienstverlening van Mixit – ‘fit for purpose’.

De uitdagingen voor organisaties

Afgelopen jaren hebben vele organisaties de ‘digitale transformatie handschoen’ opgepakt. Gedreven door de exponentiële ontwikkeling van technologie. Doordat technologische innovatie in privégebruik steeds sneller omarmd wordt, werden veel bedrijven uitgedaagd om hun bedrijfsmodellen te herdefiniëren. Zowel in de commerciële sector als de publieke sector zijn in rap tempo diensten gedigitaliseerd. Dit gold ook voor de digitale werkplek: om mee te kunnen in de snelheid van werken en het online werkgedrag werden digitale werkplekken in rap tempo naar Office 365 verhuisd.

Vervolgens brak in 2019 de COVID crisis uit en was het zaak voor organisaties om nog sneller hun digitale werkplek ‘cloud native’ te maken. Zo ontstond er de noodzaak voor applicaties als Microsoft Teams om vanuit huis toch door te kunnen blijven werken. Veel organisaties hebben door de enorme tijdsdruk om snel ‘iets online te hebben’ een belangrijke stap in het werkplek ontwerpproces overgeslagen.

En dat is nu precies waarom veel organisaties tegen uitdagingen aanlopen bij hun digitale transformatie. Volgens onderzoek van de Boston Consultancy Group is ‘slechts 30% van de digitale transformatie succesvol over de lange termijn’.

Technologie wordt met hoge snelheid geïntroduceerd binnen de organisatie om de ontwikkelingen aan de buitenkant bij te benen. Wat ontstaat is de zogenaamde digital dexterity gap: de introductie van nieuwe technologie gaat sneller dan het vermogen van medewerkers om deze te adopteren en waarde eruit te halen. Door de almaar groter wordende digital dexterity gap ontstaan er uitdagingen voor organisaties. Hieronder wat voorbeelden.

  • Geschetste productiviteitswinst bij introductie van technologie valt vaak tegen of ondervindt zelfs een negatief effect;
  • Gebrek aan adoptie zorgt ervoor dat medewerkers weer in oude manieren van werken terugvallen;
  • Verkeerd gebruik van technologie zorgt voor veiligheidsrisico’s.

De vraag is: hoe verklein je de digital dexterity gap en laat je de digitale transformatie wél van waarde zijn? Het begint allemaal met ‘binnen waarmaken wat je buiten belooft’.

Zet de mens centraal

De balans tussen de drie-eenheid mens, organisatie en techniek is het uitgangspunt. Veel organisaties hebben een visie gevormd rondom hun, door digitale transformatie vernieuwde, business model. Ook begrijpen steeds meer organisaties hoe ze cloud technologie moeten implementeren. Hiermee zijn organisatie en techniek redelijk ingevuld. Het onderdeel wat echter vaak ontbreekt in deze plannen is de ‘mens.

Organisaties dienen de vertaalslag te maken van mens naar technologie, en omgekeerd. De vraag ‘what’s in it voor mijn medewerker?’ moet duidelijk beantwoord worden als er nieuwe technologie geïntroduceerd wordt. Als medewerkers niet de meerwaarde voelen in het gebruik van de beschikbare technologie, dan is de transformatie gedoemd te mislukken. Ons advies: verander van denkwijze en zet je medewerker centraal in het digitale transformatieproces. Hiervoor heeft Mixit een aanpak ontworpen, gestoeld op de ‘design thinking’ methodiek. Deze aanpak noemen we Fit for Purpose, de eerste stap uit onze continue dienstverlening, Success as a Service.

De Fit for Purpose aanpak is de eerste stap die elke organisatie moet nemen voordat technologie uitgerold wordt. Het doel van Fit for Purpose is de mens centraal zetten in het ontwerpproces en in kaart te brengen hoe de medewerker op lange termijn slimmer gaat (samen)werken met nieuwe technologie. Een aantal activiteiten die we ondernemen zijn:

  • Het in kaart brengen van persona’s
  • Opstellen van werkafspraken en governance
  • Prototypes ontwerpen en toetsen
  • Meetbare KPI’s voor succes opstellen

Fit for Purpose is een iteratief proces. Technologie ontwikkelt zich door, organisatiedoelstellingen blijven veranderen en daarmee ook de core business van medewerkers. De werkplek moet zich daarom ook ontwikkelen. Na elke oplevering meten we het succes en bekijken we waar we verbeterslagen moeten maken.

De Mixit Way of Work


Begrijpen: als we een ontwikkeling willen doen aan de werkplek is het van belang dat we goed begrijpen voor wie deze ontwikkeling is, hoe het moet bijdragen aan de organisatiedoelstellingen en welke uitdagingen of pijnpunten opgelost moeten worden. In de ‘begrijpen’ fase brengen we deze informatie in kaart.

Definiëren: met de belangrijkste pijnpunten nu duidelijk gaan we verder het definieren van persona’s en KPI’s. Hiermee leggen we de basis voor het ontwerpen en met van succes voor de nieuwe ontwikkeling. Elk persona is uniek in zijn/haar werkplekbehoeften en daarom stemmen we de ontwikkelingen af op ieder uniek persona.

Vormgeven: nu beginnen we echt met de oplossing zelf. In deze fase maken we de stap naar het ontwerpen van een prototype en wordt het meetplan definitief gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan het ontwerpen van een content management systeem voor MS Teams waarvoor we het design en communicatiekanalen uitwerken in een prototype en een employee engagement meetplan opstellen.

Realiseren: na uitvoerig testen van het ontwerp en doornemen van de werkafspraken en meetdoelen gaan we aan de slag met het uitvoeren van het changeplan. In deze fase doen we ook de nul-meting van de KPI’s. Nu is ook het moment waar we het adoptieplan afronden.

Bereiken: nu gaan we echt live met de oplossing. De adoptiemiddelen worden ingezet volgens plan en we beginnen met het meten van de resultaten. De resultaten uit de ‘bereiken’ fase worden gebruikt voor het opzetten van verbeterslagen en doorontwikkelingen.

Het voordeel van Fit for Purpose

Met Fit for Purpose leg je een solide basis voor verder succes. De belangrijkste stakeholders en persona’s worden intensief betrokken in het ontwerpproces waardoor vanaf moment één voldoende draagvlak voor verandering is en de meerwaarde voor het gebruik van technologie binnen hun functie erkent wordt. Het voordeel van Fit for Purpose is dat het iteratief kan worden ingezet. Dit betekent dat je als organisaties door kunt ontwikkelen met technologie, organisatie en je medewerker en zo altijd relevante vernieuwingen en innovaties blijft introduceren die echt bijdrage leveren aan de core business.

Meer weten?

In deze blog heb ik je meer verteld over de ‘why’ en ‘how’ achter Fit for Purpose. Wil je weten ‘what’ we precies doen en samen met jou kunnen bereiken in je digitale transformatie, dan komen we je graag meer vertellen. Mixit biedt jou de kans om middels een vrijblijvende deep dive meer te weten te komen over de Fit for Purpose aanpak als onderdeel van de Success as a Service dienstverlening. In deze deep dive vertellen je ook meer over onze Success as a Service dienstverlening rondom ‘adoptie’ en ‘meten’.

Dit zijn de mensen achter Mixit
Ons team
Amy van Wichen
Het probleem van de klant in kaart brengen en deze met een gepassioneerd  en enthousiast team oplossen, dat maakt mijn werk als projectmanager heel leuk. Met een blije klant als eindresultaat, daar doe ik het voor! Naast mijn werk, word ik blij van hardlopen in het zonnetje en wijntjes drinken op het terras.
Amy van Wichen
Projectmanager
Evelien Habing
Samen maken we de digitale transformatie leuker! Daarom ontwikkel ik met de klant creatieve interventies om digitale verandering bij medewerkers tot een succes te maken. Naast de menselijke kant van de digitale wereld, word ik blij van salsa dansen, het koken van moleculaire recepten en een goede kop koffie.
Evelien Habing
Digital workplace consultant
Sarah Kraanen
Een digitale werkplek die aansluit op en meebeweegt met jouw behoeften is iets waar ik me graag hard voor maak. Ik ben nieuwsgierig en ontrafel graag nieuwe contexten. Blije medewerkers, daar kan ik van genieten. Ook na werk omgeef ik me graag met mensen. Met familie en vrienden, bij voorkeur in combinatie met een lekkere pasta en een goed glas wijn.
Sarah Kraanen
Digital workplace consultant
Kim Kaars
Samen werken naar het beste resultaat, dat is wat ik belangrijk vind. Ik luister naar wat gebruikers nodig hebben en vertaal dit naar wat technisch mogelijk is. Buiten werktijd vind je me met een volleybal in de zaal of op het strand, of plan ik mijn zoveelste reis naar Afrika.
Kim Kaars
Digital workplace consultant
Maaike van der Noord
Ik ben blij wanneer jij dat ook bent. Wanneer jij tevreden kijkt naar de kostenbesparing of stijging van je omzet doordat er slimmer samen gewerkt wordt. Wanneer je medewerker blij is omdat frustraties zijn weggehaald en hij op de juiste plek op het juiste moment over de juiste informatie en beste applicaties beschikt. Zullen we binnenkort eens een fijne kop koffie doen en praten over verandering die wordt gedragen door je medewerkers?
Maaike van der Noord
Digital workplace consultant
Segourney Muntslag
Nieuwsgierig? Ja zeker! Nieuwsgierig naar wat mensen motiveert om interacties aan te gaan. Maar vooral nieuwsgierig hoe wij met slimme technologieën deze interacties kunnen verbeteren en vergroten. Die nieuwsgierig zet ik ook in tijdens het reizen naar de leukste plekken in de wereld en het uitproberen van nieuwe gerechten.
Segourney Muntslag
Digital workplace consultant
Suze Krijnen
Slim samenwerken met digitale tools: ik heb nooit anders gedaan en gun het iedereen. Ik help je graag door zaken tot in de puntjes uit te zoeken en steeds verbeterkansen te signaleren. In mijn vrije tijd vind je mij in de dans- of pilatesstudio of kijk ik een science fiction film.
Suze Krijnen
Digital workplace consultant
Omar van der Heijden
Waar ik energie van krijg? De juiste strategie vinden voor een duurzame impact op de organisatie. En oplossingen maken die waarde toevoegen aan de werkzaamheden van de medewerker. Buiten mijn werk om word ik blij van een goed potje squash, een lekker gerecht bereiden en met pen en papier een creatieve ingeving uittekenen.
Omar van der Heijden
Digital workplace consultant
Arjan Nataraj
Voor onze klanten klinkende resultaten halen met Digital Workplace Design is wat mij zakelijk drijft. Privé geniet ik van een goed(e) kop koffie/glas wijn, mooie vakanties met het gezin, een potje voetballen en natuurlijk Rotterdam.
Arjan Nataraj
Managing partner
Tessa van der Linden
Ik ben die duizendpoot op kantoor, een spin in het web. Ik word erg blij van veel verschillende zaken plannen en organiseren. Graag zorg ik dat alles op rolletjes loopt. Ook thuis organiseer ik graag borrels en etentjes voor vrienden.
Tessa van der Linden
HR manager
Pleun Luijkx
Vaak wordt een nieuwe werkomgeving met enige scepsis ontvangen: mijn uitdaging zit ‘m erin te zorgen dat deze werkplek écht gaat werken voor de medewerker. Mijn lange ervaring in ICT en werplekimplementaties, en een achtergrond in communicatie, verandermanagement en projectleiding zet ik in om de werkplek tot een succes te maken, en daarmee waarde toe te voegen voor de medewerker én de organisatie.
Pleun Luijkx
Digital workplace consultant
Peter de Jong
Makkelijk en efficiënt werken binnen het digitale landschap. Door middel van innovatief denkwerk en passende technieken maak ik dit graag mogelijk binnen jouw organisatie. Zo maak ik graag mensen blij! Ook privé doe ik dit graag, door middel van de juiste muziek of een goed gesprek.
Peter de Jong
Digital workplace consultant
Mark Opschoor
Ik kijk graag met een innovatieve en ondernemende bril naar de mensen binnen een organisatie. Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat jij beter en met meer plezier kan werken?! Wat doe ik in mijn vrije tijd? Ik ben dan bezig met familie, sport en spel!
Mark Opschoor
Digital workplace consultant
Rick de Vries
Geen ellenlange strategiesessies, maar bewust stappen zetten en continu toetsen of je de juiste kant opgaat. Weten wat we voor wie oplossen en waar we op langere termijn heenwerken. Ik wil mensen efficiënter en productiever laten werken zodat zij meer tijd overhouden om te kunnen doen waar ze wél energie van krijgen!
Rick de Vries
Digital workplace consultant
Noraly Bovenmars
Digitale transformatie succesvol en ook nog eens leuk maken, daar word ik enthousiast van! Laten we samen kijken naar hoe we de werkplek inrichten zodat jij en je collega’s er echt blij van worden. Waar ik zelf blij van word is het in leven houden van mijn plantjes en urenlang bijpraten met vrienden op een terras.
Noraly Bovenmars
Digital workplace consultant
Jennifer Bijkerk
Als je het mij vraagt hoort technologie de gebruiker te ondersteunen en niet andersom. Daarom onderzoek ik graag waar medewerkers zelf nou behoefte aan hebben in hun digitale werk omgeving en gebruik technologie om mensen vervolgens echt verder te helpen. Naast problemen oplossen voor gebruikers is surfen echt mijn passie en ik duik dan ook graag aan het einde van een werkdag nog even de zee in.
Jennifer Bijkerk
Digital workplace consultant
Joost van den Berg
Ik word blij wanneer de gebruiker blij is. Daarom zorg ik voor een goede UX waarbij de medewerker centraal staat. Naast werken houd ik mij bezig met fotografie en het uitproberen van zo veel mogelijk verschillende restaurants.
Joost van den Berg
User experience designer
Tim Swaag
Technologie is gaaf, maar nog mooier als het ook echt wat bijdraagt aan de mens en organisatie. Daarom werk ik met ons team en onze klanten aan de dienstverlening waarbij de mens en organisatie centraal staan in het uitnutten van technologie. Benieuwd geraakt? Ik drink graag een kop goede koffie met je om je meer te vertellen. Naast werk ga ik graag op reis met een camera in mijn hand of geniet ik van een festival.
Tim Swaag
Business development manager
Kirsten Kikkert
Met elkaar mooie resultaten boeken is wat mij drijft! Voor mij is het belangrijk dat de eindgebruiker toegevoegde waarde ervaart. Daar zet ik dat stapje extra voor. Zelf geniet ik enorm van sporten en lekker eten met vrienden.
Kirsten Kikkert
Operations manager
Elisa Engelsma
Met mijn technische designachtergrond kijk ik zowel analytisch als mensgericht en creatief. Daarbij maak ik gebruik van visuals om complexe problemen en systemen weer te geven, design thinking en storytelling. Ik bloei op wanneer ik verantwoordelijkheid en vrijheid krijg om te experimenteren in projecten.
Elisa Engelsma
Digital workplace consultant
Jean Pierre Martens
Organisaties helpen met digitale transformatie. Focus op concreet resultaat. Het maximale uit nieuwe technologie halen voor onze klanten. Ons team helpen groeien. Daar word ik blij van!
Jean Pierre Martens
Managing partner