De employee experience, wat letterlijk de ervaring van de medewerker betekent, is alles wat de medewerker meemaakt tijdens zijn reis binnen het bedrijf. Die reis begint al tijdens de sollicitatieprocedure, gaat verder op dagelijks, maandelijks en jaarlijks niveau en stopt niet bij het uit dienst treden. Het doel van het verbeteren van deze ervaring is het creëren van meer betrokkenheid en tevredenheid van jouw medewerkers bij je organisatie. Het verhogen hiervan resulteert in medewerkers die beter presteren, een lagere doorstroom, gemotiveerdere medewerkers en betere ambassadeurs voor jouw bedrijf.
Steeds meer bedrijven beseffen zich dat door de ervaring van hun eigen medewerkers te verbeteren, ze ook meer en beter werk kunnen leveren voor hun klanten. Een lastige vraag blijft, waar begin je met het verbeteren van de employee experience? De ervaring van de medewerker wordt verbeterd door het toevoegen van waarde. In dit artikel van Harvard business Review worden thema’s benoemd waarin we waarde kunnen inschatten.
De term employee experience is het laatste jaar nog populairder geworden doordat - sinds we meer thuiswerken - organisaties meer behoefte hebben aan digitale methodes om de ervaring van medewerkers te onderzoeken. Hierbij ligt de focus vooral op de productiviteit van medewerkers over de veranderingen om zich heen.
Er zijn inmiddels heel wat tools op de markt om hierbij ondersteuning te bieden zoals bijvoorbeeld 360 feedback tools om collega's tips en trucs te geven over eigen ontwikkeling, Skillstown om persoonlijke ontwikkeling te stimuleren en nu komt ook Microsoft met Microsoft Viva. Viva wordt omschreven als een employee experience platform en ecosysteem en schetst een mooie visie over hoe we tools kunnen inzetten om de employee experience te vergroten. Deze tools zijn hele mooie hulpmiddelen, maar pas op dat je ze niet verkeerd gebruikt.
Op het eerste gezicht lijkt Microsoft Viva vooral bestaande functionaliteiten in een nieuw jasje, maar de visie is iets waar veel bedrijven op zitten te wachten. Deze tools zijn hele mooie hulpmiddelen, maar pas op dat je ze niet verkeerd gebruikt. Iedere organisatie moet kritisch nagaan of deze hulpmiddelen de meeste waarde toevoegen voor het verbeteren van de employee experience en of wat er gemeten wordt in deze tools, in lijn is met de waarde voor medewerkers. Waarde is anders voor ieder bedrijf en iedere functie, dus het meten hiervan is dan ook maatwerk.
Zorg ervoor dat je met een voorbereid plan kijkt naar de employee experience en denk er goed over na samen met de gehele organisatie. Het is dus geen nieuw speelgoed van IT, Management of HR. Denk samen met de medewerkers na over wat je wilt meten, wanneer en hoe belangrijk het is.

Naast het in beeld brengen van de ervaring die je wilt verbeteren, is het belangrijk om na te denken over het proces, hoe ga je dit optimaliseren? Zorg ervoor dat je naast het ophalen van informatie hier ook een structureel verbeterproces voor hebt. Bijvoorbeeld door middel van een servicemodel voor het oppakken van kansen en knelpunten, waarbij een multidisciplinair team van experts continu bezig is met verbeteren van de employee experience.
We kunnen concluderen dat er inmiddels veel middelen zijn om ons te ondersteunen in het meten en verbeteren van de employee experience. Het allerbelangrijkst is echter om het complete plaatje te hebben en erachter te komen wat je van je medewerkers wil weten om zo de goede dingen te meten.

Heeft jou organisatie hulp nodig bij het in kaart brengen van het complete plaatje? Of ben je al een stap verder en heb je behoefte aan pragmatische methodes om dit geschetste beeld te toetsen en om te zetten naar structurele verbetering? Mixit helpt graag om jou employeer experience een succes te maken.
De mensen achter Mixit
Ons team
