De waarde van een positieve employee experience

Er zijn meerdere redenen waarom een positieve employee experience van belang is binnen je organisatie. In deze blog lees je waarom dit van belang is en hoe je dit het beste kan realiseren.

You x ventures Oalh2 Moj Uuk unsplash
Wat is empoyee experience en waarom is het belangrijk?

De employee experience, wat letterlijk de ervaring van de medewerker betekent, is alles wat de medewerker meemaakt tijdens zijn reis binnen het bedrijf. Die reis begint al tijdens de sollicitatieprocedure, gaat verder op dagelijks, maandelijks en jaarlijks niveau en stopt niet bij het uit dienst treden. Het doel van het verbeteren van deze ervaring is het creëren van meer betrokkenheid en tevredenheid van jouw medewerkers bij je organisatie. Het verhogen hiervan resulteert in medewerkers die beter presteren, een lagere doorstroom, gemotiveerdere medewerkers en betere ambassadeurs voor jouw bedrijf.

Waar moet je op letten voor een positieve employee experience?

Steeds meer bedrijven beseffen zich dat door de ervaring van hun eigen medewerkers te verbeteren, ze ook meer en beter werk kunnen leveren voor hun klanten. Een lastige vraag blijft, waar begin je met het verbeteren van de employee experience? De ervaring van de medewerker wordt verbeterd door het toevoegen van waarde. In dit artikel van Harvard business Review worden thema’s benoemd waarin we waarde kunnen inschatten.

De term employee experience is het laatste jaar nog populairder geworden doordat - sinds we meer thuiswerken - organisaties meer behoefte hebben aan digitale methodes om de ervaring van medewerkers te onderzoeken. Hierbij ligt de focus vooral op de productiviteit van medewerkers over de veranderingen om zich heen.

Er zijn inmiddels heel wat tools op de markt om hierbij ondersteuning te bieden zoals bijvoorbeeld 360 feedback tools om collega's tips en trucs te geven over eigen ontwikkeling, Skillstown om persoonlijke ontwikkeling te stimuleren en nu komt ook Microsoft met Microsoft Viva. Viva wordt omschreven als een employee experience platform en ecosysteem en schetst een mooie visie over hoe we tools kunnen inzetten om de employee experience te vergroten. Deze tools zijn hele mooie hulpmiddelen, maar pas op dat je ze niet verkeerd gebruikt.

Hoe zorg je voor een optimale employee experience en hoe kun je dit het beste toepassen?

Op het eerste gezicht lijkt Microsoft Viva vooral bestaande functionaliteiten in een nieuw jasje, maar de visie is iets waar veel bedrijven op zitten te wachten. Deze tools zijn hele mooie hulpmiddelen, maar pas op dat je ze niet verkeerd gebruikt. Iedere organisatie moet kritisch nagaan of deze hulpmiddelen de meeste waarde toevoegen voor het verbeteren van de employee experience en of wat er gemeten wordt in deze tools, in lijn is met de waarde voor medewerkers. Waarde is anders voor ieder bedrijf en iedere functie, dus het meten hiervan is dan ook maatwerk.

Zorg ervoor dat je met een voorbereid plan kijkt naar de employee experience en denk er goed over na samen met de gehele organisatie. Het is dus geen nieuw speelgoed van IT, Management of HR. Denk samen met de medewerkers na over wat je wilt meten, wanneer en hoe belangrijk het is.

Dimitri karastelev 1 Y hk45ty Ms unsplash
Employee journey continu verbeteren

Naast het in beeld brengen van de ervaring die je wilt verbeteren, is het belangrijk om na te denken over het proces, hoe ga je dit optimaliseren? Zorg ervoor dat je naast het ophalen van informatie hier ook een structureel verbeterproces voor hebt. Bijvoorbeeld door middel van een servicemodel voor het oppakken van kansen en knelpunten, waarbij een multidisciplinair team van experts continu bezig is met verbeteren van de employee experience.

We kunnen concluderen dat er inmiddels veel middelen zijn om ons te ondersteunen in het meten en verbeteren van de employee experience. Het allerbelangrijkst is echter om het complete plaatje te hebben en erachter te komen wat je van je medewerkers wil weten om zo de goede dingen te meten.

Mixit Aanpak Design NL
Kan jouw organisatie ook hulp gebruiken om jouw employee experience een succes te maken?

Heeft jou organisatie hulp nodig bij het in kaart brengen van het complete plaatje? Of ben je al een stap verder en heb je behoefte aan pragmatische methodes om dit geschetste beeld te toetsen en om te zetten naar structurele verbetering? Mixit helpt graag om jou employeer experience een succes te maken.

De mensen achter Mixit

Ons team

Peter 2x
Makkelijk en efficiënt werken binnen het digitale landschap. Door middel van innovatief denkwerk en passende technieken maak ik dit graag mogelijk binnen jouw organisatie. Zo maak ik graag mensen blij! Ook privé doe ik dit graag, door middel van de juiste muziek of een goed gesprek.
Peter de Jong
Digital Employee Experience Consultant