Bij Mixit werken wij via de Mixit Way of Work, of MWoW in het kort. Deze werkwijze bestaat uit vijf fases en is gebaseerd op de Design Thinking werkwijze. De eerste fase van de Mixit Way of Work staat volledig in het teken van onderzoek doen. Hierin willen wij de context waarin de gebruiker zich bevindt zo goed mogelijk begrijpen. Daarbij is het belangrijk om in deze fase regelmatig contact te houden met de gebruiker, aangezien dat de persoon is die jouw product zo lang mogelijk gaat gebruiken. Hier zijn drie technieken die wij bij Mixit inzetten om de gebruiker zo goed mogelijk in kaart te brengen.
Het houden van workshops bij onze klanten is vaak de eerste stap die we zetten na het houden van 1-op-1 gesprekken. Tijdens de workshop bespreken we onze bevindingen en gaan we kijken naar verbeterpunten, samen met de gebruikers. Dit doen we aan de hand van een co-creatie sessie. In de sessie komen een aantal creatieve methodes aan bod: denk aan brainstormen, brainwriting of beeld/woord associaties. Door dit uit te laten voeren door de gebruikers zelf, geven wij hun de vrijheid om tot eigen ideeën te komen en weet Mixit met welke wensen of behoeften wij rekening moeten houden.

Door de coronamaatregelen is het lastig om een workshop op locatie uit te voeren, maar daar is een oplossing voor. Een co-creatie sessie als hierboven beschreven is vrij makkelijk digitaal uit te voeren. Je kan online samenkomen via Microsoft Teams om de bevindingen te bespreken en een whiteboard platform gebruiken om alles wat er gebeurt in de sessie te noteren. Persoonlijk raad ik Miro aan, het is het meest gebruikersvriendelijke, kost het minste moeite om op te zetten en je hebt geen account nodig om deel te nemen aan een co-creatie sessie.
Een mooi vervolgstap na het verzamelen van alle data uit de interviews en workshops is het vormen van inzichten. Het beste techniek die je daarbij in kan zetten heet insight cards. Met deze techniek selecteer je de bevindingen die jou zijn opgevallen, samengevat in een quote of observatie. Daarbij komt ook de inzicht op te staan en de bron van de quote/observatie. Het voordeel van de insight cards methode is dat het visueel aantrekkelijker en makkelijker te lezen is dan een simpel tekstdocumentje.

Aan het eind van het onderzoeksfase heb je meer duidelijkheid over de situatie waarin de gebruiker zich bevindt en wie jouw gebruiker is. Dat is een hoop informatie, dus om dit samen te vatten maken wij een persona. Met de persona probeer je de ideale (fictieve) gebruiker te beschrijven aan de hand van hun knelpunten, doelen, behoeften en persoonlijkheid. Het is bij elke persona belangrijk om de leeftijd en functie te benoemen, zodat er onderscheid gemaakt wordt tussen de andere persona’s binnen de organisatie.
Bij Mixit maken wij persona’s specifiek gericht op de werkwijze van de gebruiker. Dit wordt vaak gedaan in combinatie met een Employee Journey. Met de Employee Journey wordt een gemiddelde werkdag van de gebruiker uitgebeeld in een soort grafiek, met daarin de acties die er wordt uitgevoerd en de emotie die hij/zij voelt. Daarbij schrijven wij ook een korte bio door middel van quotes uit de interview met de gebruiker.
Er zijn nog talloze andere methodes die je kan inzetten om jouw gebruiker zo concreet mogelijk in beeld te brengen. Op designkit.org kan je nog meer methodes vinden die je kunnen helpen met onderzoek doen. Mocht je nog meer nieuwsgierigheid hebben naar hoe wij bij Mixit te werk gaan, lees dan je hier meer over The Mixit Way Of Work.

















