De andere kant van thuiswerken

Veel professionals zijn in korte tijd noodgedwongen gaan thuiswerken en dat blijven we ook nog even doen. Na een aantal maanden hebben we veel aspecten van het thuiswerken al onder de knie. We kunnen thuis bij onze bestanden en op afstand samenwerken gaat goed. Maar hoe zit het op lichamelijk vlak?

Wfh
Fit aan het werk

Als je werkplek thuis minder ideaal is dan die op kantoor en je ook nog eens minder beweegt, liggen klachten aan rug, schouders en/of armen op de loer. Mixit focust zich op de samenwerking op afstand. In deze blog focussen we ons op iets wat buiten onze macht ligt, namelijk betere fysieke werkomstandigheden bij het werken vanuit huis. In samenwerking met Plaisier Fysiotherapie geven we je tips om klachten tegen te gaan, of nog beter, te voorkomen.

Fysieke klachten

Op kantoor maak je nog wel eens een loopje naar de koffiehoek, de kantine of loop je bij een collega langs voor een dringende vraag. Dat is nu wel anders. Je brengt veel tijd door achter je laptop, op een plek die vaak niet zo ideaal is als de werkplek op kantoor. Waar je voorheen op een bureaustoel achter een (verstelbaar) bureau zat, zit je nu op de meest uiteenlopende plekken. Je probeert van alles uit om te kijken wat voor jou fijn werkt. Aan de keukentafel, op de bank of lekker in je zonovergoten tuin. Zo’n geïmproviseerde werkplek kan voor even prima zijn, maar op den duur leiden tot klachten aan de rug, schouders en/of armen.

Wat kun je hieraan doen?

De belangrijkste tip: zorg voor genoeg beweging. Kom van je plek! Wissel twintig minuten werken af met wat beweging. Doe bijvoorbeeld wat rek- en strekoefeningen of ga even wandelen of sporten.

Een aantal rek- en strekoefeningen

Deze laagdrempelige oefeningen kun je gemakkelijk thuis doen. Het zijn rekoefeningen voor het bovenlichaam en de benen, maar ook krachtoefeningen voor de armen, schouders, buik, rug en benen. Bij een fysiopraktijk of sportschool beschikken ze over allerlei hulpmaterialen, maar ook met beperkte mogelijkheden zijn deze oefeningen uit te voeren. Gebruik bijvoorbeeld een mandje of kussen, een plastic fles (deels) gevuld met water en een stoel.

Let op: Het is belangrijk dat je de oefening pijnvrij kunt doen.

Oefening voor de nek en schouders

Ga rechtop zitten en plaats je kin op je borst. Draai je hoofd naar links en rechts, houd dit kort vast en wissel het af. Het is belangrijk dat je je schouders hierbij laag houdt.

Oefening voor de (onder)rug

Gebruik bij deze oefeningen een matje of (tuin)kussen

Doel: rekken en mobiliseren van de onderrug

  1. Ga op je rug liggen en trek je knieën om en om naar je borst toe. Doe dit tien keer met elk been.
  2. Ga op je rug liggen, buig je knieën, zet je voeten plat neer en laat je schouders platliggen. Houd je benen tegen elkaar aan, draai je hoofd naar rechts en laat je knieën zo ver als je kunt aar links zakken. Dit wissel je als met beide kanten (tien keer per kant)
  3. Ga op je rug liggen, buig je knieën en zet je voeten plat neer. Druk je buik naar beneden en maak vervolgens een holle rug. Holle rug, bekken kantelen en holle rug.
  4. Ga op je rug liggen en leg je benen plat neer. Maak een holle rug en houd dit kort vast. Wissel dit telkens af à Holle rug, bolle rug, holle rug, bolle rug etc.
Oefeningen voor de armen

Gebruik bij deze oefeningen een plastic fles (deels) gevuld met water.

Doel: het trainen van de biceps

  1. Pak de fles water goed vast, plaats je elleboog in je zij, breng je hand naar je schouder en ga rustig terug. Doe dit tien keer; op en neer
  2. Pak de fles water goed vast, breng je elleboog op schouderhoogte, ondersteun met je andere hand de elleboog en strek/buig je arm (breng de fles richting de schouder).

Kom je er niet helemaal uit? Bekijk dan de instructievideo’s op de Facebookpagina van Plaisier Fysiotherapie.

Met dank aan Elmar Plaisier (praktijkeigenaar en algemeen fysiotherapeut)

Hulp nodig bij thuiswerken?
De mensen achter Mixit
Ons team
Evelien Habing
Samen maken we de digitale transformatie leuker! Daarom ontwikkel ik met de klant creatieve interventies om digitale verandering bij medewerkers tot een succes te maken. Naast de menselijke kant van de digitale wereld, word ik blij van salsa dansen, het koken van moleculaire recepten en een goede kop koffie.
Evelien Habing
Digital workplace consultant
Peter de Jong
Makkelijk en efficiënt werken binnen het digitale landschap. Door middel van innovatief denkwerk en passende technieken maak ik dit graag mogelijk binnen jouw organisatie. Zo maak ik graag mensen blij! Ook privé doe ik dit graag, door middel van de juiste muziek of een goed gesprek.
Peter de Jong
Digital workplace consultant
Tim Swaag
Technologie is gaaf, maar nog mooier als het ook echt wat bijdraagt aan de mens en organisatie. Daarom werk ik met ons team en onze klanten aan de dienstverlening waarbij de mens en organisatie centraal staan in het uitnutten van technologie. Benieuwd geraakt? Ik drink graag een kop goede koffie met je om je meer te vertellen. Naast werk ga ik graag op reis met een camera in mijn hand of geniet ik van een festival.
Tim Swaag
Business development manager
Omar van der Heijden
Waar ik energie van krijg? De juiste strategie vinden voor een duurzame impact op de organisatie. En oplossingen maken die waarde toevoegen aan de werkzaamheden van de medewerker. Buiten mijn werk om word ik blij van een goed potje squash, een lekker gerecht bereiden en met pen en papier een creatieve ingeving uittekenen.
Omar van der Heijden
Digital workplace consultant
Elisa Engelsma
Met mijn technische designachtergrond kijk ik zowel analytisch als mensgericht en creatief. Daarbij maak ik gebruik van visuals om complexe problemen en systemen weer te geven, design thinking en storytelling. Ik bloei op wanneer ik verantwoordelijkheid en vrijheid krijg om te experimenteren in projecten.
Elisa Engelsma
Digital workplace consultant
Maaike van der Noord
Ik ben blij wanneer jij dat ook bent. Wanneer jij tevreden kijkt naar de kostenbesparing of stijging van je omzet doordat er slimmer samen gewerkt wordt. Wanneer je medewerker blij is omdat frustraties zijn weggehaald en hij op de juiste plek op het juiste moment over de juiste informatie en beste applicaties beschikt. Zullen we binnenkort eens een fijne kop koffie doen en praten over verandering die wordt gedragen door je medewerkers?
Maaike van der Noord
Digital workplace consultant
Segourney Muntslag
Nieuwsgierig? Ja zeker! Nieuwsgierig naar wat mensen motiveert om interacties aan te gaan. Maar vooral nieuwsgierig hoe wij met slimme technologieën deze interacties kunnen verbeteren en vergroten. Die nieuwsgierig zet ik ook in tijdens het reizen naar de leukste plekken in de wereld en het uitproberen van nieuwe gerechten.
Segourney Muntslag
Digital workplace consultant
Arjan Nataraj
Voor onze klanten klinkende resultaten halen met Digital Workplace Design is wat mij zakelijk drijft. Privé geniet ik van een goed(e) kop koffie/glas wijn, mooie vakanties met het gezin, een potje voetballen en natuurlijk Rotterdam.
Arjan Nataraj
Managing partner
Daan de Wolf
Technologie belooft dat het ontzettend veel kan, maar daarmee helpt het jou of jouw organisatie niet meteen vooruit. Ik wil jou helpen om niet alleen alles uit technologie te halen, maar te zorgen dat jij er blij van wordt als jij het te gebruikt. Op die manier gaan jij en jouw organisatie er echt op vooruit. Waar ik blij van word? Winnen op een spelletjesavond, sporten in het park en een nieuw record halen tijdens een rondje hardlopen.
Daan de Wolf
Digital workplace consultant
Pleun Luijkx
Vaak wordt een nieuwe werkomgeving met enige scepsis ontvangen: mijn uitdaging zit ‘m erin te zorgen dat deze werkplek écht gaat werken voor de medewerker. Mijn lange ervaring in ICT en werplekimplementaties, en een achtergrond in communicatie, verandermanagement en projectleiding zet ik in om de werkplek tot een succes te maken, en daarmee waarde toe te voegen voor de medewerker én de organisatie.
Pleun Luijkx
Digital workplace consultant
Jean Pierre Martens
Organisaties helpen met digitale transformatie. Focus op concreet resultaat. Het maximale uit nieuwe technologie halen voor onze klanten. Ons team helpen groeien. Daar word ik blij van!
Jean Pierre Martens
Managing partner
Sarah Kraanen
Een digitale werkplek die aansluit op en meebeweegt met jouw behoeften is iets waar ik me graag hard voor maak. Ik ben nieuwsgierig en ontrafel graag nieuwe contexten. Blije medewerkers, daar kan ik van genieten. Ook na werk omgeef ik me graag met mensen. Met familie en vrienden, bij voorkeur in combinatie met een lekkere pasta en een goed glas wijn.
Sarah Kraanen
Digital workplace consultant
Tessa van der Linden
Ik ben die duizendpoot op kantoor, een spin in het web. Ik word erg blij van veel verschillende zaken plannen en organiseren. Graag zorg ik dat alles op rolletjes loopt. Ook thuis organiseer ik graag borrels en etentjes voor vrienden.
Tessa van der Linden
HR manager
Mark Opschoor
Ik kijk graag met een innovatieve en ondernemende bril naar de mensen binnen een organisatie. Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat jij beter en met meer plezier kan werken?! Wat doe ik in mijn vrije tijd? Ik ben dan bezig met familie, sport en spel!
Mark Opschoor
Digital workplace consultant
Kirsten Kikkert
Met elkaar mooie resultaten boeken is wat mij drijft! Voor mij is het belangrijk dat de eindgebruiker toegevoegde waarde ervaart. Daar zet ik dat stapje extra voor. Zelf geniet ik enorm van sporten en lekker eten met vrienden.
Kirsten Kikkert
Operations manager
Kim Kaars
Samen werken naar het beste resultaat, dat is wat ik belangrijk vind. Ik luister naar wat gebruikers nodig hebben en vertaal dit naar wat technisch mogelijk is. Buiten werktijd vind je me met een volleybal in de zaal of op het strand, of plan ik mijn zoveelste reis naar Afrika.
Kim Kaars
Digital workplace consultant
Jennifer Bijkerk
Als je het mij vraagt hoort technologie de gebruiker te ondersteunen en niet andersom. Daarom onderzoek ik graag waar medewerkers zelf nou behoefte aan hebben in hun digitale werk omgeving en gebruik technologie om mensen vervolgens echt verder te helpen. Naast problemen oplossen voor gebruikers is surfen echt mijn passie en ik duik dan ook graag aan het einde van een werkdag nog even de zee in.
Jennifer Bijkerk
Digital workplace consultant
Rick de Vries
Geen ellenlange strategiesessies, maar bewust stappen zetten en continu toetsen of je de juiste kant opgaat. Weten wat we voor wie oplossen en waar we op langere termijn heenwerken. Ik wil mensen efficiënter en productiever laten werken zodat zij meer tijd overhouden om te kunnen doen waar ze wél energie van krijgen!
Rick de Vries
Digital workplace consultant
Noraly Bovenmars
Digitale transformatie succesvol en ook nog eens leuk maken, daar word ik enthousiast van! Laten we samen kijken naar hoe we de werkplek inrichten zodat jij en je collega’s er echt blij van worden. Waar ik zelf blij van word is het in leven houden van mijn plantjes en urenlang bijpraten met vrienden op een terras.
Noraly Bovenmars
Digital workplace consultant
Amy van Wichen
Het probleem van de klant in kaart brengen en deze met een gepassioneerd  en enthousiast team oplossen, dat maakt mijn werk als projectmanager heel leuk. Met een blije klant als eindresultaat, daar doe ik het voor! Naast mijn werk, word ik blij van hardlopen in het zonnetje en wijntjes drinken op het terras.
Amy van Wichen
Projectmanager
Jennifer Vlieland
In een steeds meer digitaliserende wereld lijken we de menselijke rol vaak uit het oog te verliezen. Ook op de werkplek. Ik verdiep mij juist graag in de mens, de medewerker, om samen tot digitale oplossingen te kunnen komen die aansluiten bij de behoeften. Oplossingen die je ondersteunen in je dagelijkse werkzaamheden en waar je echt wat aan hebt. In mijn vrije tijd ben ik te vinden op het voetbalveld en maak ik graag een lange wandeling.
Jennifer Vlieland
Digital workplace consultant
Joost van den Berg
Ik word blij wanneer de gebruiker blij is. Daarom zorg ik voor een goede UX waarbij de medewerker centraal staat. Naast werken houd ik mij bezig met fotografie en het uitproberen van zo veel mogelijk verschillende restaurants.
Joost van den Berg
User experience designer