De andere kant van thuiswerken

Veel professionals zijn in korte tijd noodgedwongen gaan thuiswerken en dat blijven we ook nog even doen. Na een aantal maanden hebben we veel aspecten van het thuiswerken al onder de knie. We kunnen thuis bij onze bestanden en op afstand samenwerken gaat goed. Maar hoe zit het op lichamelijk vlak?

Fit aan het werk

Als je werkplek thuis minder ideaal is dan die op kantoor en je ook nog eens minder beweegt, liggen klachten aan rug, schouders en/of armen op de loer. Mixit focust zich op de samenwerking op afstand. In deze blog focussen we ons op iets wat buiten onze macht ligt, namelijk betere fysieke werkomstandigheden bij het werken vanuit huis. In samenwerking met Plaisier Fysiotherapie geven we je tips om klachten tegen te gaan, of nog beter, te voorkomen.

Fysieke klachten

Op kantoor maak je nog wel eens een loopje naar de koffiehoek, de kantine of loop je bij een collega langs voor een dringende vraag. Dat is nu wel anders. Je brengt veel tijd door achter je laptop, op een plek die vaak niet zo ideaal is als de werkplek op kantoor. Waar je voorheen op een bureaustoel achter een (verstelbaar) bureau zat, zit je nu op de meest uiteenlopende plekken. Je probeert van alles uit om te kijken wat voor jou fijn werkt. Aan de keukentafel, op de bank of lekker in je zonovergoten tuin. Zo’n geïmproviseerde werkplek kan voor even prima zijn, maar op den duur leiden tot klachten aan de rug, schouders en/of armen.

Wat kun je hieraan doen?

De belangrijkste tip: zorg voor genoeg beweging. Kom van je plek! Wissel twintig minuten werken af met wat beweging. Doe bijvoorbeeld wat rek- en strekoefeningen of ga even wandelen of sporten.

Een aantal rek- en strekoefeningen

Deze laagdrempelige oefeningen kun je gemakkelijk thuis doen. Het zijn rekoefeningen voor het bovenlichaam en de benen, maar ook krachtoefeningen voor de armen, schouders, buik, rug en benen. Bij een fysiopraktijk of sportschool beschikken ze over allerlei hulpmaterialen, maar ook met beperkte mogelijkheden zijn deze oefeningen uit te voeren. Gebruik bijvoorbeeld een mandje of kussen, een plastic fles (deels) gevuld met water en een stoel.

Let op: Het is belangrijk dat je de oefening pijnvrij kunt doen.

Oefening voor de nek en schouders

Ga rechtop zitten en plaats je kin op je borst. Draai je hoofd naar links en rechts, houd dit kort vast en wissel het af. Het is belangrijk dat je je schouders hierbij laag houdt.

Oefening voor de (onder)rug

Gebruik bij deze oefeningen een matje of (tuin)kussen

Doel: rekken en mobiliseren van de onderrug

  1. Ga op je rug liggen en trek je knieën om en om naar je borst toe. Doe dit tien keer met elk been.
  2. Ga op je rug liggen, buig je knieën, zet je voeten plat neer en laat je schouders platliggen. Houd je benen tegen elkaar aan, draai je hoofd naar rechts en laat je knieën zo ver als je kunt aar links zakken. Dit wissel je als met beide kanten (tien keer per kant)
  3. Ga op je rug liggen, buig je knieën en zet je voeten plat neer. Druk je buik naar beneden en maak vervolgens een holle rug. Holle rug, bekken kantelen en holle rug.
  4. Ga op je rug liggen en leg je benen plat neer. Maak een holle rug en houd dit kort vast. Wissel dit telkens af à Holle rug, bolle rug, holle rug, bolle rug etc.
Oefeningen voor de armen

Gebruik bij deze oefeningen een plastic fles (deels) gevuld met water.

Doel: het trainen van de biceps

  1. Pak de fles water goed vast, plaats je elleboog in je zij, breng je hand naar je schouder en ga rustig terug. Doe dit tien keer; op en neer
  2. Pak de fles water goed vast, breng je elleboog op schouderhoogte, ondersteun met je andere hand de elleboog en strek/buig je arm (breng de fles richting de schouder).

Kom je er niet helemaal uit? Bekijk dan de instructievideo’s op de Facebookpagina van Plaisier Fysiotherapie.

Met dank aan Elmar Plaisier (praktijkeigenaar en algemeen fysiotherapeut)

Hulp nodig bij thuiswerken?
De mensen achter Mixit
Ons team
Evelien Habing
Samen maken we de digitale transformatie leuker! Daarom ontwikkel ik met de klant creatieve interventies om digitale verandering bij medewerkers tot een succes te maken. Naast de menselijke kant van de digitale wereld, word ik blij van salsa dansen, het koken van moleculaire recepten en een goede kop koffie.
Evelien Habing
Digital workplace consultant
Carlijn Cuijpers
Ik wil graag mijn kennis van innovatie en ontwerp inzetten om het dagelijks leven een stukje makkelijker en leuker te maken. Naast werk ben ik in het dagelijks leven ook graag bezig met sport, muziek, reizen en koffie drinken.
Carlijn Cuijpers
Digital workplace consultant
Corine Ahlrichs
Ooit ben ik op de vingers getikt: "Je hebt te veel aandacht voor de gebruiker." Nu is aandacht geven mijn werk geworden. Ik leef me in, werk graag samen en wil nog beter worden in wat ik doe. Net als dat ik na 27 hockeyseizoenen na de wedstrijd mijn doelpunten tel, maar ook bedenk wat ik kan perfectioneren.
Corine Ahlrichs
Succesmanager
Kirsten Kikkert
Met elkaar mooie resultaten boeken is wat mij drijft! Voor mij is het belangrijk dat de eindgebruiker toegevoegde waarde ervaart. Daar zet ik dat stapje extra voor. Zelf geniet ik enorm van sporten en lekker eten met vrienden.
Kirsten Kikkert
Projectmanager
Maaike Van Der Noord
Ik ben blij wanneer jij dat ook bent. Wanneer jij tevreden kijkt naar de kostenbesparing of stijging van je omzet doordat er slimmer samen gewerkt wordt. Wanneer je medewerker blij is omdat frustraties zijn weggehaald en hij op de juiste plek op het juiste moment over de juiste informatie en beste applicaties beschikt. Zullen we binnenkort eens een fijne kop koffie doen en praten over verandering die wordt gedragen door je medewerkers?
Maaike Van Der Noord
Digital workplace consultant
Arjan Nataraj
Voor onze klanten klinkende resultaten halen met Digital Workplace Design is wat mij zakelijk drijft. Privé geniet ik van een goed(e) kop koffie/glas wijn, mooie vakanties met het gezin, een potje voetballen en natuurlijk Rotterdam.
Arjan Nataraj
Managing partner
Jean Pierre Martens
Organisaties helpen met digitale transformatie. Focus op concreet resultaat. Het maximale uit nieuwe technologie halen voor onze klanten. Ons team helpen groeien. Daar word ik blij van!
Jean Pierre Martens
Managing partner
Amy van Wichen
Het probleem van de klant in kaart brengen en deze met een gepassioneerd  en enthousiast team oplossen, dat maakt mijn werk als projectmanager heel leuk. Met een blije klant als eindresultaat, daar doe ik het voor! Naast mijn werk, word ik blij van hardlopen in het zonnetje en wijntjes drinken op het terras.
Amy van Wichen
Projectmanager
Tessa van der Linden
Ik ben die duizendpoot op kantoor, een spin in het web. Ik word erg blij van veel verschillende zaken plannen en organiseren. Graag zorg ik dat alles op rolletjes loopt. Ook thuis organiseer ik graag borrels en etentjes voor vrienden.
Tessa van der Linden
Projectmanager
Peter de Jong
Makkelijk en efficiënt werken binnen het digitale landschap. Door middel van innovatief denkwerk en passende technieken maak ik dit graag mogelijk binnen jouw organisatie. Zo maak ik graag mensen blij! Ook privé doe ik dit graag, door middel van de juiste muziek of een goed gesprek.
Peter de Jong
Digital workplace consultant
Kim Kaars
Samen werken naar het beste resultaat, dat is wat ik belangrijk vind. Ik luister naar wat gebruikers nodig hebben en vertaal dit naar wat technisch mogelijk is. Buiten werktijd vind je me met een volleybal in de zaal of op het strand, of plan ik mijn zoveelste reis naar Afrika.
Kim Kaars
Digital workplace consultant
Suze Krijnen
Slim samenwerken met digitale tools: ik heb nooit anders gedaan en gun het iedereen. Ik help je graag door zaken tot in de puntjes uit te zoeken en steeds verbeterkansen te signaleren. In mijn vrije tijd vind je mij in de dans- of pilatesstudio of kijk ik een science fiction film.
Suze Krijnen
Digital workplace consultant
Segourney Muntslag
Nieuwsgierig? Ja zeker! Nieuwsgierig naar wat mensen motiveert om interacties aan te gaan. Maar vooral nieuwsgierig hoe wij met slimme technologieën deze interacties kunnen verbeteren en vergroten. Die nieuwsgierig zet ik ook in tijdens het reizen naar de leukste plekken in de wereld en het uitproberen van nieuwe gerechten.
Segourney Muntslag
Digital workplace consultant
Rick de Vries
Geen ellenlange strategiesessies, maar bewust stappen zetten en continu toetsen of je de juiste kant opgaat. Weten wat we voor wie oplossen en waar we op langere termijn heenwerken. Ik wil mensen efficiënter en productiever laten werken zodat zij meer tijd overhouden om te kunnen doen waar ze wél energie van krijgen!
Rick de Vries
Digital workplace consultant
Mark Opschoor
Ik kijk graag met een innovatieve en ondernemende bril naar de mensen binnen een organisatie. Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat jij beter en met meer plezier kan werken?! Wat doe ik in mijn vrije tijd? Ik ben dan bezig met familie, sport en spel!
Mark Opschoor
Digital workplace consultant
Joost van den Berg
Ik word blij wanneer de gebruiker blij is. Daarom zorg ik voor een goede UX waarbij de medewerker centraal staat. Naast werken houd ik mij bezig met fotografie en het uitproberen van zo veel mogelijk verschillende restaurants.
Joost van den Berg
User experience designer