MS Ignite is weer achter de rug: de jaarlijkse conferentie waarop Microsoft haar visie deelt en talloze aankondigingen doet over productontwikkeling en nieuwe functies. Waar kijken we, vanuit onze eigen ervaring en die van onze klanten, het meest naar uit?
Praktisch iedere organisatie kampt ermee: het tijdrovende, foutgevoelige en niet bepaald inspirerende werk dat komt kijken bij het verwerken van informatie uit contracten, facturen, offertes, formulieren en al die andere documenten die altijd dezelfde soort gegevens bevatten. SharePoint Syntex past Machine Learning toe om zulke metadata automatisch te detecteren, zodat je documenten veel efficiënter kunt registreren, doorzoeken en beheren.
Syntex is de eerste stap in het eerder aangekondigde Project Cortex, dat een revolutie in kennismanagement belooft. Project Cortex brengt met behulp van AI alle informatie in je organisatie in kaart en organiseert deze in overzichtelijke ‘kennistopics’ die je overal in Microsoft 365 kunt oproepen, van SharePoint tot Outlook en Word.


Ook zonder het vele thuiswerken was het al een uitdaging: hoe houd je je medewerkers betrokken en geïnformeerd? Nu we grotendeels of volledig op afstand werken, is het intranet nog belangrijker als middel om je mensen te bereiken. En dan is het zonde als de videoboodschap van de CEO niet gezien wordt.
Goed nieuws voor organisaties die hiermee worstelen: de nieuwe Home Site App brengt je SharePoint intranet daar waar je medewerkers al de halve dag zitten, namelijk in MS Teams. Als organisatie kun je de app vastpinnen in de ‘app bar’. Zo verlaag je de drempel om het organisatienieuws te checken en bied je medewerkers ook direct toegang tot andere organisatiebrede content.
Heb je een standaard SharePoint intranet zonder maatwerk of schil? Dan word je vast ook blij van de SharePoint App Bar. Deze functie maakt de navigatie-ervaring in SharePoint een stuk gebruiksvriendelijker. Waar het navigatiemenu voorheen afhankelijk was van de (hub)site waarop je je bevindt, kun je straks een overkoepelende (‘global’) navigatie aanbieden die op elke pagina terugkomt.
Vergaderen & Samenwerken
Online ontmoeten is inmiddels de standaard en Microsoft doet er alles aan om ons hierin zo goed mogelijk te ondersteunen. De afgelopen tijd zagen we al verbeteringen in de Teams ‘meeting experience’ zoals Together Mode. Het gelijktrekken van de verschillende achtergrondjes zou minder afleiden en volgens hersenscans ons brein minder belasten. Nog dit kalenderjaar komen er naast de virtuele schoolbanken andere decors beschikbaar, zoals een coffeeshop.
Bekende pijnpunten worden opgelost, zoals meer dan 9 video’s tegelijk kunnen zien en de mogelijkheid om een meeting op te splitsen in breakout rooms. Een uitkomst voor brainstormsessies, trainingen, grote bijeenkomsten en werkgroepen in het onderwijs.

Meer regie op Teams
Teams Templates voorziet in een andere veelgehoorde vraag bij onze klanten, namelijk: hoe kunnen we medewerkers helpen bij het op de juiste wijze inrichten van Teams? En hoe voeren we regie op de aanmaak ervan? Teams Templates zijn sjablonen met voor gedefinieerde kanalen, apps en richtlijnen. Microsoft biedt kant-en-klare templates aan op basis van best practices in diverse branches en scenario’s. Hier kun je je eigen organisatie specifieke templates aan toevoegen, wat we zelf dan ook meteen hebben gedaan.
Bekijk het overzicht van de updates in Teams en SharePoint of alle aankondigingen per product in het MS Ignite 2020 Book of News.
Sommige nieuwe features zijn al beschikbaar, andere volgen later dit jaar of in 2021. Data vind je in deze roadmap. (Beschouw dit meer als richtlijn dan als toezegging. It's done when it's done and ready when you see it in your tenant!)
- Benieuwd naar de SharePoint Syntex business case voor jouw organisatie?
- Op zoek naar mogelijkheden om creatief digitaal samen te komen?
- Inspiratie nodig bij het opzetten van Teams Templates?
We denken graag met je mee!
Bronnen:

















