Het opzetten van een eigen intranet is een goede manier om de communicatie en samenwerking binnen je organisatie te stroomlijnen, zeker nu het niet meer vanzelfsprekend is dat collega’s elkaar elke dag zien op kantoor. Je schept een besloten informatie- en samenwerkingsplatform dat veel potentiële voordelen biedt. De combinatie van Office 365 en SharePoint biedt bijvoorbeeld de mogelijkheden om binnen jouw organisatie zo’n sociaal intranet op te zetten.
Tegelijkertijd is het opzetten van een intranet een uitdagende klus. Lees verder om erachter te komen waar je allemaal aan moet denken bij het maken van een intranet voor jouw organisatie en doe vooral je voordeel met de tips die we aanbieden.
De 5 aandachtspunten bij het maken van een eigen intranet
1. Draagvlak creëren
Draagvlak scheppen is een absolute must als je wil profiteren van de voordelen van een intranet. Medewerkers verwachten dat een intranet gebruiksvriendelijk is en tegemoetkomt aan hun gebruiksbehoeften.
In de praktijk gebeurt het nog (te) vaak dat ontwikkelaars zich heel sterk focussen op de techniek en content, maar het draagvlak onder medewerkers uit het oog verliezen. Ze gaan er te gemakkelijk vanuit dat mensen hun weg binnen het nieuwe intranet intuïtief wel vinden, waardoor er een kloof ontstaat tussen functionaliteiten en behoeften.
2. Het juiste tijdsplan
Bij het bouwen van een intranet is het belangrijk om goed te letten op het tijdsplan. De realisering moet natuurlijk niet te lang op zich laten wachten, maar ook niet zo snel gaan dat medewerkers geen tijd hebben om het nieuwe intranet te leren kennen voordat ze er concreet mee aan de slag gaan.
3. Denk goed na over techniek, rollen en rechten
De techniek en het rollen- en rechtenbeheer zijn bepalend voor het succes van een sociaal intranet. Welke functionaliteiten en koppelingen zijn must haves? Welke features zijn hooguit leuke extraatjes? En hoe creëer je een goed overzicht van toegangs- en bewerkingsrechten dat voor alle medewerkers helder is? Dit zijn vragen waar je goede antwoorden op moet formuleren voordat je overgaat tot het opzetten van een intranet.

4. De rol van het management
De rol van de hogere bedrijfslagen bij het opzetten van een sociaal intranet is ook een niet te onderschatten aandachtspunt. Geven de directie en het management het goede voorbeeld door zelf actief en zichtbaar te zijn op het platform? Of komt er vanuit de hogere bedrijfslagen nauwelijks respons op vragen en kwesties die andere medewerkers aandragen via het intranet?
5. Hoe zit het met het waarom?
Het is ook belangrijk om al in de ontwerpfase helder voor ogen te hebben waarom je nu precies een eigen intranet wil maken. Dat klinkt als een open deur. Toch zie je in de praktijk dat organisaties het ‘waarom’ van een intranet vaak in abstracte termen beschrijven. Denk bijvoorbeeld aan vage dooddoeners als ‘beter samenwerken’ en eenvoudiger ‘kennis delen’.
Tips en tricks: zo ga je concreet aan de slag met de aandachtspunten
Gelukkig zijn er goede manieren om de bovengenoemde aandachtspunten zo aan te pakken dat jouw intranet een succesverhaal wordt. Doe je voordeel met deze tips en tricks!
Besteed aandacht aan adoptie ✓
Creëer het benodigde draagvlak door serieus werk te maken van adoptie. Neem medewerkers mee op reis binnen het nieuwe intranet met behulp van workshops, digitale rondleidingen en een contactpersoon waar ze terechtkunnen voor al hun vragen. Zorg ervoor dat het management en de directie het intranet ook omarmen en zichtbaar gebruiken.
Luister goed naar feedback ✓
Luister goed naar de feedback en verbetersuggesties van de gebruikers. Een intranet wordt alleen een succes als de mensen die ermee werken de oplossing graag gebruiken en zien dat het intranet beantwoordt aan hun gebruikersbehoeften.
Maak je intranet toekomstbestendig ✓
Verzeker je ervan dat je het intranet gemakkelijk kunt doorontwikkelen en uitbreiden met nieuwe functionaliteiten. Zo is en blijft het toekomstbestendig. De manier om dit te bereiken? Werken met techniek die continu en zonder grote extra investeringen optimaliseerbaar is. Denk bijvoorbeeld aan flexibele software die continu wordt bijgewerkt zoals Microsoft Office 365 en SharePoint.
Stel concrete doelen ✓
Vertaal het ‘waarom’ (de precieze doelen die je wilt realiseren met het in gebruik nemen van een intranet) in concrete doelen. Denk bijvoorbeeld aan een bepaald percentage aan klantvragen dat je wilt oplossen via taken die lopen via het intranet.
Formuleer een goed intranetbeleid ✓
Verzeker je ervan dat iedere medewerker weet welke toegangs- en bewerkingsrechten hij of zij heeft en weet met welke apparaten hij/zij wel of niet in het intranet kan. Maak profielen bovendien zo compleet mogelijk. Op die manier vind je altijd snel de juiste medewerker voor het juiste vraagstuk.
Hoe helpt Mixit?
Mixit beschikt over de combinatie van ervaring en kennis die nodig is om je te helpen bij alle fasen die je moet doorlopen om een sociaal intranet te bouwen. Allereerst helpen we je bij het analyseren van de huidige situatie. Om een goed werkend sociaal intranet op te zetten, moet je namelijk allereerst je huidige IT-landschap begrijpen.
Vervolgens helpen we je met het technisch en strategisch vormgeven en inrichten van je intranet, bijvoorbeeld door de combinatie Office 365 en SharePoint in de vorm te gieten die past bij jouw organisatie.
Maar daarmee is het proces nog niet afgerond. Omdat we weten dat de mens centraal staat bij het welslagen van elke technische oplossing, helpen we je ook bij het adoptietraject. We leveren een middelenmix die aansluit bij de persona’s en blijven altijd actief betrokken bij het gebruik van je intranet na de lancering. In die fase meten we het gebruik en de gebruikerstevredenheid en adviseren we je op basis van ons dashboard.
Wil je meer lezen over adoptie van Office 365 en SharePoint? Wij hebben speciaal hiervoor een adoptiegids geschreven. Download deze nu via de onderstaande button!

Wil jij de samenwerking, communicatie en het gebruik van de moderne digitale werkplek binnen je organisatie naar een hoger niveau tillen? Dan helpt Mixit je graag verder. Benieuwd naar wat wij voor je kunnen betekenen? Bel ons op +31 10 519 2660 of stuur een mailtje naar info@mixit.nl.
Je kunt natuurlijk ook je vraag stellen via het contactformulier hieronder. Wij zullen dan zo snel mogelijk contact je opnemen!
Dit zijn de mensen achter Mixit
Ons team





















