Zorgmedewerkers hebben het druk. Als IT'er is het vaak lastig om hen te bereiken. En dat terwijl je hen juist zou willen helpen om het werk makkelijker te maken en de werkdruk te verlichten met een efficiënte, ondersteunende werkplek.
Wij zien het in ons werk regelmatig bij zorginstellingen, IT-zaken die (nog) niet optimaal werken voor medewerkers. Bijvoorbeeld informatie die verspreid over meerdere systemen is opgeslagen en daardoor niet makkelijk vindbaar is voor medewerkers of verschillende werkwijzen (en applicaties) tussen afdelingen en soms zelfs op dezelfde afdeling. Dit soort zaken zorgen ervoor dat een zorginstelling niet kan versnellen. En dat is wel nodig om de werkdruk acceptabel te houden voor de medewerkers en de zorg toegankelijk voor iedereen. Een goede samenwerking tussen zorgcollega’s en de IT-afdeling is een vereiste om wel te kunnen versnellen. Alleen samen kom je tot een digitale werkplek die werkt voor iedereen.
In deze blog geven we je een concreet 3-stappenplan, die bewezen succesvol is in de praktijk.
Dit stappenplan is een samenvatting van een podcast. Wil je liever luisteren dan lezen? Dan vind je de podcast hier.
In onze eerdere blog Zorgmedewerkers en IT begrijpen elkaar niet, hebben we gekeken waarom het zo lastig is om zorgmedewerkers te betrekken bij digitalisering. De belangrijkste reden is een ander perspectief. Van nature hebben zorgmedewerkers geen interesse voor IT. Elke minuut achter een beeldscherm is verloren tijd, die niet besteed kan worden aan patiënten.
Toch zijn in de afgelopen jaren bepaalde technische toepassingen wel omarmd in de zorg. Met name toepassingen die het werk makkelijker maken en de patiënt helpen. Denk aan monitortools, scans, Artifical Intelligence die symptomen herkent. Die hebben meerwaarde in de ogen van de zorgmedewerker.
Het draait dus om perceptie. Als je die kunt veranderen dan kun je samen veel bereiken. Dat maakt het werk van de zorgmedewerker makkelijker en jouw werk leuker. Bovendien is het hard nodig om de zorg ‘slimmer’ te maken, willen we het voor iedereen toegankelijk houden. Probeer daarom eens het onderstaande stappenplan.

Stap 1 Leer dezelfde taal spreken
De taal die een IT'er spreekt, verschilt nogal van die van een zorgmedewerker. Als IT'er ben je enthousiast over innovatie en hoe handig nieuwe features zijn. Je bent geneigd om vanuit functionaliteiten te praten. Dat zegt een zorgmedewerker niks. Hij/zij heeft een andere passie: zorgen voor mensen. Bovendien als je IT niet begrijpt, wordt de drempel om digitale toepassingen te gebruiken alleen maar hoger. Als IT'er ben jij met alle ontwikkelingen in de IT-wereld meegegroeid. Dat geldt niet voor zorgmedewerkers.
Je moet jezelf dus verplaatsen in de zorgmedewerker. Als je dat goed wilt doen, loop dan eens een paar dagen mee met verschillende soorten medewerkers. Observeer waar ze tegenaan lopen, zonder advies te geven hoe je dat zou oplossen met technologie. Dat komt later. Maak eerst alleen aantekeningen en luister.
Stap 2 Beschouw IT niet als apart onderwerp
Als je wilt dat zorgmedewerkers IT integreren in hun werk, behandel het dan ook zo. Het helpt al om niet in een apart gebouw te zitten als IT-afdeling, maar echt in het ziekenhuis of zorgcentrum zelf. Zodat je ziet wat er elke dag speelt.
Sluit aan bij de bijeenkomsten die de medewerkers al hebben. Zijn er bijvoorbeeld wekelijkse team overleggen of vergaderingen over zorgprotocollen? Haak daar dan aan bij wat er besproken wordt en hoe je zaken met IT kunt verbeteren. Probeer ook daar weer eerst vooral te luisteren en kom pas later met goed doordachte, concrete oplossingen voor de issues waar ze dagelijks tegenaan lopen. Je zult zien dat dit beter werkt dan apart IT-bijeenkomsten organiseren voor zorgcollega’s.
Stap 3 Vermijd aannames
Heb je een oplossing bedacht die je collega’s helpt in hun werk en heb je deze toegelicht? Ga er dan niet zomaar vanuit dat deze ook echt werkt. Er kan een reden zijn waarom het in de praktijk toch niet praktisch is. Bijvoorbeeld omdat de weergave op de handheld of mobiel niet fijn werkt en de medewerker geen tijd heeft om het via een pc of laptop in te vullen. Of de medewerkers vinden het toch ingewikkeld en laten het daarom links liggen. Belangrijk is dat je blijft toetsen of je oplossing werkt en aansluit op hun werk.
Voordat je echt uitrolt, kun je één medewerker vragen het te proberen. Kijk of je kunt meelopen als hij/zij het toepast of vraag om feedback. Met die informatie kun je de oplossing of uitleg over de functionaliteit verbeteren voor je deze breed uitrolt.
Dé manier om zorgmedewerkers mee te krijgen, is om relevant te zijn met IT-toepassingen. Want ja, zorgmedewerkers zijn druk, maar dat geldt voor meer branches en ook daar gaat de digitalisering verder. Zolang je maar relevant bent, heb je de aandacht.
Natuurlijk is je timing wel essentieel. Midden in een pandemie een nieuwe werkplek uitrollen, draait bijna zeker op een fiasco uit. Kies daarom het juiste moment voor nieuwe toepassingen, en wees geduldig als het niet direct uitgerold kan worden of aanslaat.
Relevantie is trouwens voor elke zorgmedewerker anders. Deel medewerkers op in groepen met mensen die dezelfde werkzaamheden uitvoeren en dus dezelfde behoeftes hebben.
Mixit kan je helpen de verschillende doelgroepen in jullie zorgcentrum of ziekenhuis in kaart te brengen. We kunnen hun behoeftes identificeren en deze, in overleg met jullie, vertalen naar concrete oplossingen. Hierbij maken we de doelen meetbaar, zodat je later kunt toetsen of de oplossing werkt, of je de medewerkers echt bereikt en waar eventueel op bijgestuurd moet worden. Hiervoor hebben we allerlei creatieve oplossingen, zoals het inzetten van koplopers en teamleiders. Omdat we uit de praktijk weten hoe lastig het is om zorgmedewerkers mee te krijgen.

Webinar: De verbinding tussen IT en zorgmedewerkers
Op 15 december 2022 van 12:00-13:00 geeft Pleun Luijkx een webinar over de verbinding tussen IT en zorgmedewerkers.
Wil je eens sparren over wat we voor jullie organisatie kunnen doen? Neem gerust contact met ons op, dan praten we verder.
Ons team
De mensen achter Mixit





















